Novi Yaris za 2014. nudi obilje stila i novih opcija

Bez autora
Apr 21 2014

Toyota Yaris će na leto 2014. biti u velikoj meri izmenjen. Osvežen stil, poboljšanja unutrašnjost i dinamičnije vozne karakteristike pozicioniraju ovaj automobil među najjače „igrače“ u izuzetno konkurentnom B segmentu. Yaris sledi primer novog AYGO-a i izdvaja se od ostalih vozila iz B segmenta svojim dramatičnim izgledom. On je zasnovan na osnovnim postulatima Toyotinog dizajnerskog jezika: prodoran izgled i naglašena prednja maska, pa ga odlikuju jedinstven prednji deo u obliku slova X, fokusiran oko prednjeg znaka, koji razdvaja redizajniranu gornju i donju rešetkastu masku. Pozadi, kombinovana svetla su restilizovana i sada imaju LED tehnologiju. Ukupan utisak je poboljšan pomoću difuzora integrisanog u branik i izmenjenog izgleda prostora oko registarske tablice. Kako bi ostao konkurentan u ovom delu tržišta koji je najpodložniji promenama, dosta je posla napravljeno kako bi se oplemenila unutrašnjost Yarisa. Povratne reakcije kupaca su dovele do poboljšanja u tri osnovna područja - prvo, povećan je osećaj prostranosti i dinamičnosti, drugo, povećan je utisak kvaliteta i treće, ponuđen je veći izbor boja i opreme.

Novi Yaris za 2014. nudi obilje stila i novih opcijaToyota Yaris će na leto 2014. biti u velikoj meri izmenjen. Osvežen stil, poboljšanja unutrašnjost i dinamičnije vozne karakteristike pozicioniraju ovaj automobil među najjače „igrače“ u izuzetno konkurentnom B segmentu.

Yaris sledi primer novog AYGO-a i izdvaja se od ostalih vozila iz B segmenta svojim dramatičnim izgledom.

On je zasnovan na osnovnim postulatima Toyotinog dizajnerskog jezika: prodoran izgled i naglašena prednja maska, pa ga odlikuju jedinstven prednji deo u obliku slova X, fokusiran oko prednjeg znaka, koji razdvaja redizajniranu gornju i donju rešetkastu masku.

Pozadi, kombinovana svetla su restilizovana i sada imaju LED tehnologiju. Ukupan utisak je poboljšan pomoću difuzora integrisanog u branik i izmenjenog izgleda prostora oko registarske tablice.

Unapređena kabina

Kako bi ostao konkurentan u ovom delu tržišta koji je najpodložniji promenama, dosta je posla napravljeno kako bi se oplemenila unutrašnjost Yarisa. Povratne reakcije kupaca su dovele do poboljšanja u tri osnovna područja - prvo, povećan je osećaj prostranosti i dinamičnosti, drugo, povećan je utisak kvaliteta i treće, ponuđen je veći izbor boja i opreme.

Pod „haubom“, izmenjeno je ogibljenje kako bi se istovremeno povećala udobnost i upravljivost. Nivo buke je minimalizovan. Ponuda motora i dalje obuhvata 1,0 i 1,3 litarske benzinske motore, 1,4 D-4D dizel motor i originalni Yarisov hibridni pogonski agregat.

Od svog predstavljanja, Yaris je jedan od naših najvažnijih proizvoda. Prošle godine, on je bio 10. najprodavaniji automobil u Evropi. Ono što ga čini jedinstvenim je dostupnost hibridne verzije. U današnjem zagušenom saobraćaju, hibrid jednostavno nema alternativu kada su u pitanju udobnost i prevoz bez mnogo stresa, što shvata sve više naših kupaca, rekao je Agustin Martin, direktor marketinga Toyote Motor Europe.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik