Novi zakon za smanjenje rizika na tržištu

Bez autora
Dec 11 2013

Novi zakon o robnim berzama uvešće u Srbiju savremene tržišne mehanizme, smanjiti rizike i omogućiti efikasno poslovno planiranje i razvoj. Usvajanje tog zakona očekuje se u prvom kvartalu 2014. godine, a njegova primena bi mogla da počne godinu dana kasnije - prvom kvartalu 2015, kazali su stručnjaci angažovani na izradi tog dokumenta. Od razvijanja robne berze naročitu korist će imati poljoprivredni proizvođači čiji je profit izložen riziku promene cena, jer će mesecima unapred moći da raspolažu adekvatnim podacima i procenama. Predsednik Radne grupe za izradu predloga nacrta zakona Milko Štimac podsetio je da je Produktna berza u Novom Sadu osnovana 1958. i uspostavila je sve potrebne funkcije i organizovano tržište poljoprivrednim proizvodima ali, kako je primetio, "sticajem čudnih okolnosti", još nemamo zakon koji bi podržao rad takve institucije.

Novi zakon za smanjenje rizika na tržištuNovi zakon o robnim berzama uvešće u Srbiju savremene tržišne mehanizme, smanjiti rizike i omogućiti efikasno poslovno planiranje i razvoj, rečeno je danas na predstavljanju tog zakona.

Usvajanje tog zakona očekuje se u prvom kvartalu 2014. godine, a njegova primena bi mogla da počne godinu dana kasnije - prvom kvartalu 2015, kazali su stručnjaci angažovani na izradi tog dokumenta.

Od razvijanja robne berze naročitu korist će imati poljoprivredni proizvođači čiji je profit izložen riziku promene cena, jer će mesecima unapred moći da raspolažu adekvatnim podacima i procenama.

Predsednik Radne grupe za izradu predloga nacrta zakona Milko Štimac podsetio je da je Produktna berza u Novom Sadu osnovana 1958. i uspostavila je sve potrebne funkcije i organizovano tržište poljoprivrednim proizvodima ali, kako je primetio, "sticajem čudnih okolnosti", još nemamo zakon koji bi podržao rad takve institucije.

Ministarstvo trgovine je pre godinu dana formiralo radnu grupu za izradu predloga tog zakona, čija je konačna verzija završena, naveo je Štimac, dodajući da se njime između ostalog, omogućava i kreiranje terminskog trgovanja pored postojećeg spot trgovanja.

On je napomenuo da je čitav projekat podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin ukazao je da je ta institucija preuzela odgovornost za implementaciju novog zakona o robnim berzama, što je potkrepljeno njenim veoma prepoznatljivim i očiglednim referencama.

"Mi postojimo 55 godina, i preko Produktne berze u tom periodu je prometovano više od 17 miliona tona robe", istakao je Galetin, napomenuvši da je preteča te institucije osnovana još 1921. godine.

On je ocenio da postojeći zakon ne daje potpuni institucionalni prostor za osnivanje moderne robne berze, bilo da je reč o spot ili terminskoj.

"Produktna berza danas funkcioniše kao spot berza, imamo model koji je prepoznat kao model berzanskog trgovanja, ali nemamo zakonski okvir koji pre svega omogućava sigurnost u trgovanju", kazao je Galetin.

Grubo rečeno, "nemamo finansijsku batinu" koja može da natera sve učesnike na tržištu da ono bude do kraja bude pouzdano, sigurno i lišeno eventualnih prevarenih radnji, istakao je Galetin, dodajući da bi ovaj zakon to trebalo da uradi, uvođenjem sistemskih rešenja i strogih pravila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik