Obezbeđeno dovoljno veštačkog đubriva za prolećnu setvu

Bez autora
Jan 26 2022

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, kao i da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, čime će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva.

Nedimović je u izjavi za javnost naveo da će uree biti dovoljno i potpuno u skladu sa potrebama Srbije za predstojeću setvu, da su količine đubriva NPK takođe apsolutno zadovoljene, te da poljoprivrednici u tom smislu nemaju razloga za zabrinutost.

Prema njegovim rečima, uprkos velikim problemima kako u transportu, tako i samoj proizvodnji đubriva na međunarodnom tržištu, Srbija je uspela da obezbedi potrebne količine, za razliku da mnogih zemalja, posebno onih u okruženju.

On je, povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji, najavio i dve konkretne mere podrške.

Prva mera odnosi se na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok se druga mera odnosi na ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja (zemlje sa kojima Srbija nema sporazume o slobodnoj trgovini, poput onih koje ima sa EU i Ruskom Federacijom), objasnio je Nedimović.

Iako je cena inputa skočila i do 50 odsto, kako je istakao, važna je činjenica i da je konačna cena proizvoda, poput pšenice, poskupela do 90 odsto, što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika.

Potpredsednik Vlade je napomenuo da je pored toga najavljena i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakve vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

Nedimović je dodao da se u svakom slučaju, u narednih mesec dana očekuje stabilizacija tržišta i snižavanje cena đubriva, izrazivši uverenje da će se i ova sezona završiti dobro, ali i značajno bolje nego u drugim zemljama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik