Očekivane strane investicije veće od dve milijarde evra

Bez autora
Jan 16 2013

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) Božidar Laganin izjavio je danas da se ove godine očekuje više od dve milijarde evra stranih investicija u Srbiju. Ove godine najveća očekivanja su od sektora energetike i poljoprivrede, ali 2013. trebalo bi da bude i godina informaciono-komunikacionih tehnologija. Od velikog značaja će, kako je istakao, biti i ulaganje kompanije “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u poljoprivredu, pri čemu je najveći projekat u oblasti energetike izgradnja Južnog toka. Dosadašnji rezultati u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija su ohrabrujući i u Srbiju su do sada došle kvalitetne kompanije, kao što su “NCR” i “Sajtel”, a ima najava reinvestiranja i proširenja poslovanja. Ovo je godina u kojoj će biti investitora i u lakoj industriji, a “Geoks” počinje izgradnju objekta u Vranju, dok će u Subotici gradnju fabrike početi kompanija “Svarovski”. Takođe, očekuju se i ulaganja u automobilsku i konditorsku industriju.

Očekivane strane investicije ove godine veće od dve milijarde evraDirektor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) Božidar Laganin izjavio je danas da se ove godine očekuje više od dve milijarde evra stranih investicija u Srbiju.

Laganin je u intervjuu za agenciju Beta naveo da su ove godine najveća očekivanja od sektora energetike i poljoprivrede, ali da bi 2013. trebalo da bude i godina informaciono-komunikacionih tehnologija.

Od velikog značaja će, kako je istakao, biti i ulaganje kompanije “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u poljoprivredu, pri čemu je najveći projekat u oblasti energetike izgradnja Južnog toka.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza saopštio je da su dosadašnji rezultati u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija ohrabrujući i da su u Srbiju do sada došle kvalitetne kompanije, kao što su “NCR” i “Sajtel”, a ima najava reinvestiranja i proširenja poslovanja.

Ovo je godina u kojoj će biti investitora i u lakoj industriji, istakao je Laganin i napomenuo da “Geoks” počinje izgradnju objekta u Vranju, dok će u Subotici gradnju fabrike početi kompanija “Svarovski”. Takođe, kako je naveo, očekuju se i ulaganja u automobilsku i konditorsku industriju.

Prema njegovim rečima, investitori su zadovoljni poslovanjem u Srbiji, što potvrđuju i njihove odluke da prošire svoje poslovanje u našoj zemlji.

Laganin je naglasio da postoje i problemi sa kojima se investitori suočavaju, kao što su pojedina rešenja u Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o radu, koji bi morao da ponudi fleksibilnije forme rada.

Problem je i infrastruktura jer veliki broj gradova i opština i dalje nema pripremljene industrijske zone ili infrastrukturno opremljeno zemljište, dodao je direktor SIEPA.

Prema njegovim rečima, primedbe investitora odnose se i na trgovinske sudove i na procese koji traju neprihvatljivo dugo.

On je naveo da nije bilo povlačenja investitora iz zemlje i napomenuo da je jedini primer “Ju-Es stil”, koji se zbog ekonomske krize i pada tražnje suočio sa problemima i povukao iz Železare Smederevo.

U 2012. godini nije bilo odliva investicija, već reinvestiranja i to je ono što nas, pored novih interesovanja i novih kompanija koje nameravaju da dođu na naše tržište, ohrabruje, naglasio je Laganin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik