Od 19. januara jedinstvene vozačke dozvole u EU

Bez autora
Jan 14 2013

Umesto dosadašnjih stotinjak modela vozačkih dozvola u Evropskoj unji, od subote 19. januara počeće da se izdaju jedinstvene nove plastične dozvole formata kreditnih kartica. Nova direktiva o vozačkim dozvolama stupa na snagu 19. januara 2013. godine, što znači da će sve nove dozvole izdate nakon tog datuma u svim zemljama članicama morati biti izrađene prema jedinstvenom evropskom modelu. Novim propisima ukidaju se vozačke dozvole sa neograničenim važenjem koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamenjene do 19. januara 2033. godine. Zemlje članice imaju mogućnost izdavanja dozvole sa rokom važenja od 10 ili 15 godina. Dozvole za profesionalne vozače vredeće pet godina, a kod svakog produženja važnosti profesionalni vozači moraće da prođu lekarski pregled.

Od 19. januara jedinstvene vozačke dozvole u EUUmesto dosadašnjih stotinjak modela vozačkih dozvola u Evropskoj unji, od subote 19. januara počeće da se izdaju jedinstvene nove plastične dozvole formata kreditnih kartica.

Nova direktiva o vozačkim dozvolama stupa na snagu 19. januara 2013. godine, što znači da će sve nove dozvole izdate nakon tog datuma u svim zemljama članicama morati biti izrađene prema jedinstvenom evropskom modelu.

Novim propisima ukidaju se vozačke dozvole sa neograničenim važenjem koje imaju neke zemlje članice i one će morati biti zamenjene do 19. januara 2033. godine. Zemlje članice imaju mogućnost izdavanja dozvole sa rokom važenja od 10 ili 15 godina. Dozvole za profesionalne vozače vredeće pet godina, a kod svakog produženja važnosti profesionalni vozači moraće da prođu lekarski pregled.

Uvode se i strožija pravila za upravljanje motociklima. Za upravljanje skuterima, najmanjim motociklima, tražiće se polaganje teorijskog ispita, a zemlje članice se mogu odlučiti i za uvođenje praktičnog.

Za veće motocikle predviđene su dve mogućnosti - polaganje vozačkih ispita biće moguće sa navršene 24 godine, umesto 21 koliko je sada, a druga je mogućnost da se pristup ispitima omogući sa navršenih 20 godina onima koji imaju najmanje dve godine iskustva na manjim motociklima. Tom merom žele se prisiliti motociklisti da iskustvo stiču prvo na malim skuterima pre nego što pređu na snažne motocikle.

Nova direktiva trebala bi da onemogući praksu da oni kojima se oduzme vozačka dozvola u jednoj zemlji članici odu polagati u drugu zemlju članicu. Takođe, predviđen je visok nivo zaštite od falsifikovanja.

Direktiva je donesena 2006. godine, a zemlje članice morale su je ugraditi u svoja zakonodavstva do kraja prošle godine, kako bi se mogla sprovoditi od 19. januara 2013. godine.

Glavni ciljevi uvođenja ovakve jedinstvene vozačke dozvole su poboljšanje sigurnosti u saobraćaju, olakšanje korištenja slobode kretanja vozačima u EU, ali i sprečavanje prevara. Nova direktiva će značiti da građanin EU kome je vozačka dozvola oduzeta, bilo zbog vožnje u alkoholisanom stanju, drugih razloga kršenja zakona ili iz zdravstvenih razloga, ne sme preći granicu i zatražiti izdavanje nove u drugoj zemlji članici, što je do sada bio slučaj u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik