Od 1.januara zabranjene plastične kese: Znate li koliko će vas koštati papirne?

Bez autora
Oct 17 2019

Trgovinski lanci u prestonici spremni su da počnu sa primenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa u prodavnicama od 1. januara naredne godine u cilju zaštite životne sredine. Beograd se među prvima u Evropi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020. treba da utvrde slične mere. Od kada je, pre dve godine, krenula kampanja za smanjenje potrošnje plastičnih kesa i kada su trgovci počeli da ih naplaćuju, građani su negodovali zbog dodatnih troškova, ali su se brzo snašli. Mnogi su navikli da sa sobom nose veće torbe ili cegere, što će, verovatno, postati praksa većine od naredne godine ako žele da uštede neki dinar. Među prvima u Srbiji kompanija "DM" je 14. oktobra povukla plastične kese iz prodaje u svim objektima.

Od 1.januara zabranjene plastične kese: Znate li koliko će vas koštati papirne?Trgovinski lanci u prestonici spremni su da počnu sa primenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa u prodavnicama od 1. januara naredne godine u cilju zaštite životne sredine. Beograd se među prvima u Evropi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020. treba da utvrde slične mere.

Od kada je, pre dve godine, krenula kampanja za smanjenje potrošnje plastičnih kesa i kada su trgovci počeli da ih naplaćuju, građani su negodovali zbog dodatnih troškova, ali su se brzo snašli. Mnogi su navikli da sa sobom nose veće torbe ili cegere, što će, verovatno, postati praksa većine od naredne godine ako žele da uštede neki dinar.

Među prvima u Srbiji kompanija "DM" je 14. oktobra povukla plastične kese iz prodaje u svim objektima. Kupci u njihovim drogerijama mogu pronaći papirnu kesu od 15 dinara, malu trajnu torbu izrađenu od reciklirane plastike za 99 i veliku za 129 dinara. Pamučna trajna torba je 199 dinara, ali potrošači dobijaju doživotnu garanciju, što znači da je mogu zameniti ukoliko se pocepa ili ošteti.

- Današnji kupci su svesniji potrebe za izbacivanjem plastičnih kesa iz prodaje nego što je to bio slučaj ranije i motivisani su da promene svoje navike - kaže, za "Novosti", Predrag Petrović, član uprave "DM" drogerije za Srbiju i Severnu Makedoniju.

U prodavnicama kompanije "Delez" - "Maksi", "Tempo" i "Šop&Gou", u Beogradu i širom Srbije potrošačima će od 1. januara biti na raspolaganju cegeri, papirne i biorazgradive kese za višekratnu upotrebu, a na voću i povrću i vrećice za višekratnu upotrebu.

"Merkator S", u čijem su sastavu "Merkator", "Roda" i "Idea", standardne plastične kese već je zamenio tankim biorazgradivim.

- Od naredne godine kupcima u prestonici ponudićemo ekološki bolja rešenja, platnene cegere i kvalitetnije biorazgradive kese za višekratnu upotrebu - kaže, za "Novosti", Marko Vlahović, koordinator za komunikacije "Merkatora S".

I u "Univereksportu" se pripremaju da 1. januara izađu sa svojom ponudom, a u prodaji već imaju ekološki prihvatljive alternative, biorazgradive kese za višekratnu upotrebu i platnene cegere.

Upotreba smanjena 80 odsto

Godišnja potrošnja plastičnih kesa u Srbiji iznosila je oko dve milijarde, dok pre dve godine nije počela kampanja za smanjenje njihove upotrebe i naplata. Korišćenje je sada smanjeno za 60 do 80 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik