Od jeseni sve skuplje

Bez autora
Jul 03 2012

Pileće meso je u poslednjih nekoliko meseci poskupelo za čak 100 dinara po kilogramu, ulje za nešto manje od 20 dinara po litru, dok su brašno i šećer neznatno pojeftinili. Grubo gledano, moglo bi se reći da je uredbom o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, i to na 10 odsto, koju je Vlada usvojila početkom ove godine, a koja je pre dva dana produžena na još šest meseci, ostvaren polovičan učinak. Cena mleka je takođe oscilirala, ali ništa bitnije, mada postoje najave da bi u narednih desetak dana i tu mogli da stignu novi cenovnici. Država, ali i predstavnici različitih udruženja potrošača smatraju da je ograničavanje marži bio i te kako dobar potez, kao i da je ovom uredbom bukvalno sprečena „eskalacija“ cena u trenutku dok Srbija još uvek nema funkcionalnu vladu. Međutim, većina proizvođača najavljuje da bi najkasnije do jeseni moglo da dođe do usklađivanja proizvodnih cena sa poskupljenjima sirovine i energenata, pre svega zbog nestabilnog kursa evra.

Od jeseni sve skupljePileće meso je u poslednjih nekoliko meseci poskupelo za čak 100 dinara po kilogramu, ulje za nešto manje od 20 dinara po litru, dok su brašno i šećer neznatno pojeftinili.

Grubo gledano, moglo bi se reći da je uredbom o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice, i to na 10 odsto, koju je Vlada usvojila početkom ove godine, a koja je pre dva dana produžena na još šest meseci, ostvaren polovičan učinak. Cena mleka je takođe oscilirala, ali ništa bitnije, mada postoje najave da bi u narednih desetak dana i tu mogli da stignu novi cenovnici.

Država, ali i predstavnici različitih udruženja potrošača smatraju da je ograničavanje marži bio i te kako dobar potez, kao i da je ovom uredbom bukvalno sprečena „eskalacija“ cena u trenutku dok Srbija još uvek nema funkcionalnu vladu. Međutim, većina proizvođača najavljuje da bi najkasnije do jeseni moglo da dođe do usklađivanja proizvodnih cena sa poskupljenjima sirovine i energenata, pre svega zbog nestabilnog kursa evra. A to znači da će posle letnje pauze u trgovinama osvanuti skuplja roba na šta ni administrativne mere neće moći da utiču.

U Ministarstvu potvrđuju da donošenje uredbe ni do sada nije moglo da spreči neka poskupljenja i to ne mala. „Marže nemaju nikakve veze sa proizvođačkim cenama. To je nešto što ne treba mešati, i mi ne možemo da utičemo na proizvođačke cene“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Vlada je uredbom koja će važiti najmanje do kraja ove godine ograničila marže za pšenično brašno, jestivo biljno ulje, kravlje mleko i jogurt, šećer, sveže meso (svinjsko, goveđe i kokošje) i za slatkovodnu ribu. Prema podacima Ministarstva, šećer je sada jeftiniji do 8,2 odsto u odnosu na početak godine, a brašno za nekih 13 odsto. Ulje je skuplje za 2,4 do 11,7 odsto, svinjsko meso od 23,7 do 29,7 odsto, juneće od 8,4 do 17,6 odsto, dok su cene pilećeg mesa porasle za 17,74 do 26,13 odsto. Da je poskupljenje mesa bilo neminovno za Danas potvrđuje i komercijalni direktor Agroživa Željko Pikula.

- Pozdravljamo donošenje uredbe koja je u prvih šest meseci pokazala efikasnost kada su u pitanju marže velikih trgovinskih lanaca. Zato smo u aprilu i odlučili da pozdravimo ovaj potez Vlade time što ćemo cene pilećeg mesa sniziti, odnosno vratiti na pređašnji nivo - ističe Pikula. Međutim, kako tvrdi, do poskupljenja je nakon toga moralo doći, a razlog je skok cena sirovina osnovnih činioca za proizvodnju stočne hrane.

- Na primer, sojina sačma je poskupela sa 35 na 54 dinara, a poskupeli su i energenti - napominje Pikula i ističe da Uredba u slučaju pilećeg mesa svakako nije pokazala pravu snagu, kao u slučaju ostalih životnih namirnica.

Produženje uredbe ni u kojoj meri neće uticati na cenu Iskon ulja. U Viktorija grupi koja proizvodi ovo ulje za domaće, ali i inostrana tržišta, kažu za Danas da je njihova proizvodna cena 137 dinara.

„To dodatno, pored visokog kvaliteta ovog čistog suncokretovog ulja, obezbeđuje konkurentnu poziciju Iskona na tržištu. Eventualne korekcije cene ulja, koja je i dalje u Srbiji značajno niža u odnosu na evropsko tržište, zavisiće isključivo od ovogodišnjeg prinosa suncokreta, što će biti poznato na kraju žetve“, ističu za naš list u ovoj kompaniji.

U udruženjima potrošača tvrde da je uredba i dosad imala efekta jer bi bez nje, cene proizvoda bez obzira na to da li ima ili ne razloga, bile znatno veće. Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije Vera Vida kaže da je pre donošenja uredba bilo nagoveštaja da će hleb dosta da poskupi, ali da se to nije desilo. Da je ograničenje marži dalo rezultate potvrđuju, prema njenim rečima i pojedina pojeftinjenja što znači da su trgovci zarađivali često na štetu proizvođača i prehrambene industrije.

I Goran Papović iz Nacionalne asocijacije za zaštitu potrošača ističe da je uredba imala efekta, i da bi poskupljenja, koja su trenutno posledica neizvesnosti zbog neizabrane vlade, bila još veća da nije bilo ovakvog ograničenja. On napominje da je neophodno suzbiti svaku zloupotrebu na osnovu monopola kako nam se ne bi dešavalo da imamo velika poskupljenja, a da to može da se reši upravo subvencionisanjem proizvođača.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik