Od maja bez povlastica za domaće kompanije pri javnim nabavkama

Bez autora
Apr 08 2010

Povlašćeni položaj domaćih kompanija prilikom učešća u javnim nabavkama biće ukinut 1. maja ove godine što je predviđeno CEFTA sporazumom. Do kraja godine je predviđeno ukidanje carina i uspostavljanje zone slobodne trgovine u regionu CEFTA. Srbija ne sme da nameće ograničenja za uvoz robe iz inostranstva i da otežava trgovinu, jer se to državi može vratiti „kao bumerang“. Jedna od najvećih koristi stvaranja zone slobodne trgovine u regionu je mogućnost dijagonalne kumulacije porekla robe, koja omogućava da roba proizvedena u Srbiji, ali uz korišćenje sirovina iz drugih država potpisnica CEFTA sporazuma ima tretman kao da je u potpunosti proizvedena u Srbiji. U regionu nedostaju regionalni proizvodi i brendovi, koji bi pomogli da u države potpisnice CEFTA dođu velike internacionalne kompanije...

Od maja bez povlastica za domaće kompanije pri javnim nabavkama

Povlašćeni položaj domaćih kompanija prilikom učešća u javnim nabavkama biće ukinut 1. maja ove godine što je predviđeno CEFTA sporazumom, rekla je Vesna Arsić, državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Ona je na panel diskusiji Puna primena CEFTA sporazuma-benefiti za privredu Srbije objasnila da je do kraja godine predviđeno ukidanje carina i uspostavljanje zone slobodne trgovine u regionu CEFTA. 

Srbija ne sme da nameće ograničenja za uvoz robe iz inostranstva i da otežava trgovinu, jer se to državi može vratiti „kao bumerang“, ocenio je Mihajlo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije. 

„Ne smemo da uradimo nešto što će zaštititi naše tržište, a što će ograničiti izvoz na druga tržišta“, rekao je on. 

Komentarišući trgovinu sa zemljama CEFTA sporazuma on je istakao da su „necarinske barijere najveći problem“. Vesović je dodao da je jedna od najvećih koristi stvaranja zone slobodne trgovine u regionu mogućnost dijagonalne kumulacije porekla robe, koja omogućava da roba proizvedena u Srbiji, ali uz korišćenje sirovina iz drugih država potpisnica CEFTA sporazuma ima tretman kao da je u potpunosti proizvedena u Srbiji. 

On je dodao da u regionu nedostaju regionalni proizvodi i brendovi, koji bi, kako je rekao, pomogli da u države potpisnice CEFTA dođu velike internacionalne kompanije. 

Ukupan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa zemljama CEFTA prošle godine je bio 981 milion evra. U prva dva meseca ove godine izvoz u zemlje CEFTA bio 230 miliona evra što je jednako prošlogodišnjem izvozu u istom periodu. Uvoz je u januaru i februaru 2010. bio 133,5 miliona evra što je sedam odsto više u odnosu na isti period 2009. 

Vesna Arsić je istakla da su najčešće prepreke punoj liberalizaciji tržišta necarinske barijere, među kojima su razne procedure na graničnim prelazima pre svega inspekcijske službe, sanitarne i veterinarske kontrole i druge. 

Ona je najavila i započinjanje pregovora o liberalizaciji usluga. 

Arsić je naglasila da osam zemalja CEFTA imaju slične karakteristike, nisku produktivnost, nizak udeo izvoza u bruto domaćem proizvodu, do 20 odsto, deficit tekućeg računa i spoljnotrgovinski deficit, nedovoljan priliv investicija pre svega u proizvodnju razmenjivih dobara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik