Od popularne aplikacije zarađivao 20.000 dolara dnevno

Bez autora
Jan 27 2022

Tokom prvih godina od pojave pametnih telefona, kada su aplikacije bile novitet, kreirane su brojne neobične i zabavne aplikacije. Dizajnirane su kako bi prikazale za šta je sve smartfon sposoban. Jedna od njih je i ajBir, aplikacija koja je imitirala akciju ispijanja krigle piva kada se telefon drži u određenom položaju.

Stiv Šeraton, kreator ove aplikacije je u intervjuu za Mel magazin objavio neke detalje o tome kako je aplikacija nastala i koliko je zarađivao od nje na vrhuncu njene popularnosti.

Prema rečima Šeratona, originalna verzija aplikacije je prvo kreirana za Palm Pilot, ali kako taj uređaj nije imao akcelerometar korisnici su morali da imaju savršen tajming kako bi se postigao pravi efekat. Aplikacija je potom implementirana na Ajfonu, a Šeraton ju je prodao kao video. Sve ovo se desilo pre Epleovog formiranja Ep Stora.

Nakon toga su čelnici Epla motivisali Šeratona da video pretvori u aplikaciju. Kreator ističe da je već prvog dana aplikacija postala popularna i došla na prvo mjesto Ep Stora, gdje je ostala oko godinu dana.

U jeku popularnosti, generisala je između 10.000 i 20.000 dolara dnevno. Aplikacija još uvijek postoji, ali je Šeraton njen razvoj prepustio kompaniji u čijem osnivanju je u jednom trenutku učestvovao.

Aplikacija ajBir je trenutno u verziji 11.4 i besplatna je za preuzimanje. Postoje kupovine u okviru aplikacije, koje pivo pretvaraju u mlijeko, sodu ili vino.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik