Od preduzetničke ideje do gazdarice

Bez autora
Mar 12 2019

Na takmičenju "Zauzmi stav, razvijaj ideju" za najbolju preduzetničku ideju pet najboljih dobilo je novčane nagrade od 400.000 do dva miliona dinara. Uslov je bio da tim predvodi žena i da ideja bude ostvarena u Beogradu. Pet miliona dinara za tim sa novom biljnom formulom. Preduzetnica Nataša Simin kaže da je reč o prirodnoj formuli za suzbijanje helikobakter pilori infekcije. Na početku smo našeg biznisa i zaista se nadamo da ćemo se u što kraćem periodu pojaviti na tržištu, kaže Simin. Kada se vratila sa doktorskih studija iz Francuske, pre tri godine, Marina Đoković pokrenula je svoj posao. Njen tim pomaže onima kojima je potrebna pomoć oko studija i stipendija u inostranstvu. Na početku im je bila značajna pomoć Razvojne agencije Srbije.

Od preduzetničke ideje do gazdariceNa takmičenju "Zauzmi stav, razvijaj ideju" za najbolju preduzetničku ideju pet najboljih dobilo je novčane nagrade od 400.000 do dva miliona dinara. Uslov je bio da tim predvodi žena i da ideja bude ostvarena u Beogradu.

Pet miliona dinara za tim sa novom biljnom formulom. Preduzetnica Nataša Simin kaže da je reč o prirodnoj formuli za suzbijanje helikobakter pilori infekcije.

"Na početku smo našeg biznisa i zaista se nadamo da ćemo se u što kraćem periodu pojaviti na tržištu", kaže Simin.

Kada se vratila sa doktorskih studija iz Francuske, pre tri godine, Marina Đoković pokrenula je svoj posao. Njen tim pomaže onima kojima je potrebna pomoć oko studija i stipendija u inostranstvu. Na početku im je bila značajna pomoć Razvojne agencije Srbije.

"Potrebno je da je vaša ideja održiva na tržištu, da će moći da razvije određeni potencijal u smislu monetizacije. U tom segmentu je potrebno da napravite detaljan biznis plan", rekla je Marina Đoković.

Na konkurs se prijavilo više od 120 timova, a do finala stiglo 20. Finalisti su prošli obuku za pisanje biznis plana i prezentaciju ideje, mentori su im bili domaći privrednici. Na putu da sami budete svoj gazda najčešća prepreka je komplikovana birokratija. Ovog puta dovoljni su bili lična karta, si-vi i ideja.

"Imamo dame od 18 godina i dame od preko 50 godina, doktore nauka i profesorke. Gledali smo da napravimo simulaciju stvarne borbe na tržištu", kaže Dragomir Petronijević, predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda.

Simulacije ne pomažu da se dođe do novca za pokretanje posla. I tu je sledeća prepreka – skupi krediti.

"Šta možete da date zauzvrat kao garanciju. U tim uslovima, vi nemate u najvećem broju slučajeva značajnu nekretninu koju stavite kao zalog za sredstva koja tražite. Ženama je pristup takvom finansiranju još više otežan", rekla je prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu.

Do kraja godine, zbog velikog interesovanja, Grad najavljuje još jedno takmičenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik