Od privatizacije 712 miliona evra

Bez autora
May 16 2010

Akcijski fond je od 30. aprila 2002. do aprila 2010. privatizovao manjinske pakete akcija u 1.615 kompanija i od prodaje ostvario prihod od 712 miliona evra. U republički budžet je sukcesivno preneto 661 milion evra, dok je ostatak, dobijen od akcija kompanija u kojima je PIO imao manjinske pakete akcija, prenet u fond. U prva četiri meseca ove godine, Akcijski fond je prihodovao za budžet tri miliona evra realizacijom prodaje manjinskih paketa akcija u 86 kompanija. Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Akcijskom fondu su 2008. godine preneti manjinski paketi iz Privatizacionog registra za oko 100 kompanija. Akcijski fond je objavio i da je zakonom predviđenim metodama prodao 45 manjinskih paketa i ostvario 30 odsto veću vrednost cene akcija u odnosu na cenu kapitala ostvarenu u tenderskim prodajama društvenog kapitala, a ukupno ostvareni finansijski rezultat je 91 miliona evra.

Od privatizacije 712 miliona evraAkcijski fond je od 30. aprila 2002. do aprila 2010. privatizovao manjinske pakete akcija u 1.615 kompanija i od prodaje ostvario prihod od 712 miliona evra.

U republički budžet je sukcesivno preneto 661 milion evra, dok je ostatak, dobijen od akcija kompanija u kojima je PIO imao manjinske pakete akcija, prenet u fond.

U prva četiri meseca ove godine, Akcijski fond je prihodovao za budžet tri miliona evra realizacijom prodaje manjinskih paketa akcija u 86 kompanija.

Zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Akcijskom fondu su 2008. godine preneti manjinski paketi iz Privatizacionog registra za oko 100 kompanija.

Akcijski fond je objavio i da je zakonom predviđenim metodama prodao 45 manjinskih paketa i ostvario 30 odsto veću vrednost cene akcija u odnosu na cenu kapitala ostvarenu u tenderskim prodajama društvenog kapitala, a ukupno ostvareni finansijski rezultat je 91 miliona evra.

Od ukupnog broja raskinutih ugovora između Agencije za privatizaciju i kupaca (503), Akcijski fond je podsetio da je uspeo ponovo da privatizuje 110 preduzeća, u 153 je imenovao zastupnike kapitala, u 171 firmi je pokrenut stečajni postupak dok je u 69 firme zbog devastiranog zatečenog stanja posle nesavesnog poslovanja bivših kupaca bilo nemoguće imenovati zastupnike državnog kapitala.

Akcijski fond je, shodno usvojenim Izmenama Zakona o besplatnoj podeli akcija i Izmenama Zakona o Agenciji za privatizaciju usvojenim u Skupštini Srbije 5. maja ove godine, preneo svoje nadležnosti Agenciji za privatizaciju u svojstvu pravnog sledbenika i na taj način formalno prestao da postoji kao posebna institucija.

Objava o aktivnostima od 2002. do 2010. godine bila je zakonska obaveza Fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik