Oko 7.000 preduzeća automatski ide u stečaj

Bez autora
Mar 24 2010

Za pravna lica koja su više od tri godine u blokadi od 31. marta pokreće se postupak za brisanje iz registra putem automatskog stečaja a takvih ima nešto manje od 10.000 u Srbiji, od čega je nešto manje od 7.000 preduzeća. Trenutno se proveravaju podaci kako bi se utvrdilo koja su od tih pravnih lica po ranijim propisima već obrisana iz registra, a i dalje se vode u prinudnoj naplati. Među njima je nešto manje od 7.000 preduzeća, a ostalo su različiti pravni oblici poput udruženja građana, raznih društvenih organizacija, sportskih klubova, zadruga, političkih stranaka itd. Automatskim uvođenjem stečaja omogućava uklanjanje nelikvidnih subjekata sa tržišta čime se sprečava dalje širenje lanca nelikvidnosti koji gura i druge zdrave firme u probleme sa poslovanjem. Sa druge strane, zakon istovremeno za sva ta preduzeća omogućava i pokretanje redovnog postupka stečaja u kojem se može sprovesti reorganizacija i oživljavanje kompanije, što je poželjna varijanta za sve firme koje imaju potencijal i neku budućnost na tržištu.

Oko 7.000 preduzeća automatski ide u stečajZa pravna lica koja su više od tri godine u blokadi od 31. marta pokreće se postupak za brisanje iz registra putem automatskog stečaja a takvih ima nešto manje od 10.000 u Srbiji, od čega je nešto manje od 7.000 preduzeća, rekao je za emg.rs Luka Andrić, savetnik potpredsednika Vlade Srbije za privredni razvoj.

„Trenutno se proveravaju podaci kako bi se utvrdilo koja su od tih pravnih lica po ranijim propisima već obrisana iz registra, a i dalje se vode u prinudnoj naplati. Među njima je nešto manje od 7.000 preduzeća, a ostalo su različiti pravni oblici poput udruženja građana, raznih društvenih organizacija, sportskih klubova, zadruga, političkih  stranaka itd“, objasnio je Andrić.

Automatskim uvođenjem stečaja omogućava uklanjanje nelikvidnih subjekata sa tržišta čime se sprečava dalje širenje lanca nelikvidnosti koji gura i druge zdrave firme u probleme sa poslovanjem. Sa druge strane, zakon istovremeno za sva ta preduzeća omogućava i pokretanje redovnog postupka stečaja u kojem se može sprovesti reorganizacija i oživljavanje kompanije, što je poželjna varijanta za sve firme koje imaju potencijal i neku budućnost na tržištu, ukazuje on.

„Ali ako nema interesovanja za reorganizaciju takvih kompanija među poveriocima ili od strane njihovih vlasnika, sud će ih brisati iz registra“, dodaje Andrić.

On ukazuje da je država očigledno bila prinuđena da preduzme nešto kako bi se ovaj problem rešio jer se broj dugotrajno blokiranih firmi povećava iz godine u godinu, a među ovim kompanija ima veliki broj onih kojima su računi u blokadi i po sedam, osam godina, kao i onih koja nemaju imovinu, prihode, ni zaposlene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik