"Olakšani" novčanici za skupe automobile

Bez autora
Mar 16 2014

Prva dva dana Sajma automobila u Beogradu pokazala su da su svi oni koji su zainteresovani za kupovinu vozila, čekali sajamske popuste. Međutim, popusta, kažu prodavci, nema. Oni su počeli još pre Sajma, ali banke i lizing kuće smanjile su kamatne stope približivši ih stopama u Evropi, što je od četiri do šest odsto. Tržište je reagovalo podeljeno, najpre su prodati najskuplji, a juče i najjeftiniji automobili na koje će morati da se pričeka. Tržište novih automobila početkom ove godine beležilo je pad koji nije obećavao. Dva dana Sajma pokazuju da sa nekoliko stotina prodatih vozila uvoznici mogu malo optimističnije da sačekaju prvo tromesečje. Prvog dana Sajma prodati su eksponati vredni više od 100.000 evra, a bilo je kupaca koji su se interesovali za još skuplje modele vredne 200-300 hiljada evra, iako njih nije bilo na Sajmu u Beogradu već u Ženevi.

"Olakšani" novčanici za skupe automobileNa Beogradskom sajmu najpre su prodati najskuplji, a potom i najjeftniji automobili na koje će morati da se pričeka. Prvog dana prodati su eksponati vredni više od 100.000 evra. "Ikarbus" ugovorio veću količinu novih "Mercedesovih" autobusa sa domaćim prevoznikom.

Prva dva dana Sajma automobila u Beogradu pokazala su da su svi oni koji su zainteresovani za kupovinu vozila, čekali sajamske popuste. Međutim, popusta, kažu prodavci, nema. Oni su počeli još pre Sajma, ali banke i lizing kuće smanjile su kamatne stope približivši ih stopama u Evropi, što je od četiri do šest odsto. Tržište je reagovalo podeljeno, najpre su prodati najskuplji, a juče i najjeftiniji automobili na koje će morati da se pričeka.

Tržište novih automobila početkom ove godine beležilo je pad koji nije obećavao. Dva dana Sajma pokazuju da sa nekoliko stotina prodatih vozila uvoznici mogu malo optimističnije da sačekaju prvo tromesečje. Prvog dana Sajma prodati su eksponati vredni više od 100.000 evra, a bilo je kupaca koji su se interesovali za još skuplje modele vredne 200-300 hiljada evra, iako njih nije bilo na Sajmu u Beogradu već u Ženevi.

"Luksuzni automobili se konstantno prodaju na našem tržištu, oko 1.500 vozila - ukupan premijum segment, što znači 500 "be-em-vea", 500 "mercedesa", 500 "audija", ali ljudi koji su imali novca imaju ga i dalje i voze samo skupe automobile", rekao je Miloš Peterović iz Udruženja uvoznika automobila i delova.

S druge strane, najpovoljnija vozila koja su sa lagera iz prošle godine ponuđena pod specijalnim uslovima prodaje - rasprodata su odmah. Automobili sa boljom opremom i noviji modeli - manje se traže jer su skupi. Neki prodavci nude kamatne stope od nula odsto, što je odricanje od zarade.

"Neki popusti postoje, mislim da su više kozmetički nego pravi, jedini popusti su popusti koje daju banke, odnosno lizing kuće koje su spustile svoje kamatne stope", rekao je Dušan Cincar iz kuće "Autočačak - Škoda".

Saznajemo da je i "Ikarbus" uspeo da ugovori veću količinu novih "Mercedesovih" autobusa sa jednim našim prevoznikom, ali i da je jedan privatni prevoznik kupio četiri gradska autobusa ovoga tipa i da će ugovor biti potpisan na Sajmu već sledeće nedelje.

"Već sada postoji veliko interesovanje kako u zemlji tako i u okruženju za vozilo koje smo napravili zajedno sa 'Mercedesom'", rekao je generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić.

Najviše se traže automobili do 10.000 evra na kredit ili lizing. Za učešće se nudi stari automobil u proseku star pet godina. Mnogi uvoznici su spremni na zamenu "staro za novo", ali nisu u mogućnosti da ponude kupcu oslobođenje od PDV-a za razliku u ceni starog i novog. Kada bi se ponovo uvelo ovo pravilo, prodaja bi mogla da se poveća za 30 odsto, kažu analitičari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik