Olakšice kineskim investitorima

Bez autora
Aug 29 2013

Savetnik predsednika Republike za ekonomiju Predrag Mikić pozvao je kineske privrednike privrednike da ulažu u Srbiju, istakvši da je država spremna da stimuliše investitore posebnim olakšicama kroz poslovanje u slobonim zonama. Mikić je na Investicionom formu u provinciji Đe Đinag, na kojem se prethodno predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio kineskim investitorima, poručio da je došlo vreme da Srbija napravi korake u pravom smeru i stvori jaku privredu u čemu računa na snažnu podršku Narodne Republike Kine, ali samo kroz saradnju u kojoj će obe strane imati korist. Mikić je rekao da robna razmena sa Kinom raste iz godine u godinu, najvećim delom direktnim i indirektnim uvozom robe kineskog porekla. Ali mi želimo da vas ohrabrimo i da investirate u Srbiju. Zato smo učinili sve da od Srbije stvorimo investiciono atraktivnu destinaciju. Prenošenjem posla u Srbiju možete da računate na stabilno ekonomsko okruženje, dobra zakonska rešenja, dobru poresku politiku sa najnižim stopama u regionu i čitavu paletu podsticaja, naglasio je Mikić...

Olakšice kineskim investitorimaSavetnik predsednika Republike za ekonomiju Predrag Mikić pozvao je kineske privrednike privrednike da ulažu u Srbiju, istakvši da je država spremna da stimuliše investitore posebnim olakšicama kroz poslovanje u slobonim zonama.

Mikić je na Investicionom formu u provinciji Đe Đinag, na kojem se prethodno predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratio kineskim investitorima, poručio da je došlo vreme da Srbija napravi korake u pravom smeru i stvori jaku privredu u čemu računa na snažnu podršku Narodne Republike Kine, ali samo kroz saradnju u kojoj će obe strane imati korist.

Mikić je rekao da robna razmena sa Kinom raste iz godine u godinu, najvećim delom direktnim i indirektnim uvozom robe kineskog porekla.

"Ali mi želimo da vas ohrabrimo i da investirate u Srbiju. Zato smo učinili sve da od Srbije stvorimo investiciono atraktivnu destinaciju. Prenošenjem posla u Srbiju možete da računate na stabilno ekonomsko okruženje, dobra zakonska rešenja, dobru poresku politiku sa najnižim stopama u regionu i čitavu paletu podsticaja", naglasio je Mikić.

Podsetivši da Srbija ima potpisan veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama čija su tržišta veoma interesantna kineskim kompanijama, Mikić je naglasio da finalizacijom robe kineskog porekla, kineski investitori u Srbiji dobijaju povlašćeni pristup tržištima Ruske federacije, Belorusije, Kazahstana, Evropske unije, zemljama CEFTA (republike eks SFRJ plus Albanija i Moldavija), zemljama EFTA (Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn) i Turskom.

"Govorimo o tržištu od skoro milijardu ljudi. Zato smo spremni da dodatno stimulišemo investitore specijalnim olakšicama kroz poslovanje u slobodnim zonama i to je model koji je u Kini imao izuzetan uspeh i mi rado koristimo vaša iskustva, poručio je savetnik predsednika za ekonomiju.

Mikić je pozvao kiniske investitore da učestvuju u velikim projektima izgradnje i obnove saobraćajne i telekomunikacione infrastrukture.

"Nudimo vam da učestvujete u kapitalnim investicijama u energetici i to u unapređivanju starih i izgradnji novih kapaciteta. Nudimo vam da kroz partnerstvo ili kupovinu preduzeća u državnom vlasništvu uđete u sve segmente privrede Srbije i to u poljoprivredu, turizam, tekstilnu industriju, metalsku industriju, hemijsku industriju i slično", dodao je Mikić.

Mikić je podsetio da mnoge kompanije iz Kine uspešno posluju u Srbiji, poput "Čajna roud end bridž korporejšn", koja gradi most u Beogradu, "Šandong hajspid grup", koja uskoro počinje izgradnju deonice autoputa E-763, "Čajna konstrakšn komjunikejšn kompani" koja je sa Vladom Srbije potpisala memorandum o razumevanju o učešću u projektima modernizacije pruga u Srbiji.

Tu su i "Čajna mašineri end ekvipment kompani", koja izvodi projekat revitalizacije termo elektrane Kostolac i "Huavei", koja je osnovao sopstveno preduzeće u Srbiji.

Kako je naglasio, dobar deo ovih projekata finansiran uz podršku Vlade Narodne Republike Kine preko EKSIM banke uz veoma povoljne aranžmane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik