Olakšice za zaduženje najverovatnije sledeće nedelje

Bez autora
Apr 19 2010

Prema nacrtu propisa koje je spremila Narodna banka Srbije, rata zа stambeni kredit bi mogla biti 60 odsto zarade, za razliku od dosadašnjih 50, dok bi kod ostalih zajmova kreditna zaduženost mogla da bude 40 odsto plate, za razliku od dosadašnjeg limita za zaduženje od trećine plate. Konačna odluka najverovatnije će biti doneta sledeće nedelje. Od novih propisa koji se spremaju praktično će najviše koristi imati građani koji se dosad nisu zadužili, a nameravaju da podignu zajam ili oni koji već otplaćuju dinarski kredit. Predviđeno je da limit za zaduženje bude podignut na 40, odnosno na 60 odsto kod stambenih kredita, za dužnike koji su u najvećoj meri zaduženi u dinarima, to jest čije su obaveze najmanje 80 odsto u dinarima, ali i za dužnike koji su zaduženi s deviznom klauzulom, ali imaju usklađenu deviznu poziciju (tzv. hedžovani dužnici). Hedžovani dužnici su građani koji otplaćuju kredit s deviznom klauzulom, ali im je i plata indeksirana u devizama.

Olakšice za zaduženje najverovatnije sledeće nedeljePrema nacrtu propisa koje je spremila Narodna banka Srbije, rata zа stambeni kredit bi mogla biti 60 odsto zarade, za razliku od dosadašnjih 50, dok bi kod ostalih zajmova kreditna zaduženost mogla da bude 40 odsto plate, za razliku od dosadašnjeg limita za zaduženje od trećine plate.

Konačna odluka najverovatnije će biti doneta sledeće nedelje, kažu u NBS-u.

Od novih propisa koji se spremaju praktično će najviše koristi imati građani koji se dosad nisu zadužili, a nameravaju da podignu zajam ili oni koji već otplaćuju dinarski kredit.

Predviđeno je da limit za zaduženje bude podignut na 40, odnosno na 60 odsto kod stambenih kredita, za dužnike koji su u najvećoj meri zaduženi u dinarima, to jest čije su obaveze najmanje 80 odsto u dinarima, ali i za dužnike koji su zaduženi s deviznom klauzulom, ali imaju usklađenu deviznu poziciju (tzv. hedžovani dužnici). Hedžovani dužnici su građani koji otplaćuju kredit s deviznom klauzulom, ali im je i plata indeksirana u devizama.

Za ostale građane, odnosno one koji primaju platu u dinarima i većinski otplaćuju devizne kredite, ostaju limiti od 30 i 50 odsto.

U sklopu novih propisa koji imaju za cilj stimulisanje zaduživanja u dinarima, razmatra se i mogućnost da se dozvoljeni minus (pet odsto prekoračenja po tekućim računima) više ne računa kao deo ukupnog zaduženja. Takođe, žiranti bi trebalo da budu rasterećeni jemstva za tuđi kredit, odnosno da se ono ne tretira kao njihov dug.

U Narodnoj banci Srbije ističu da se radi o nacrtu propisa na koje su banke dostavile primedbe i sugestije, te da će konačna odluka u vezi sa olakšicama za zaduženje biti doneta najverovatnije sledeće nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik