Onlajn kupovina hrane i odeće zabeležila najveći rast u vreme epidemije

Bez autora
Aug 04 2020

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjane Matić izjavila je danas da u Srbiji od aprila ove godine onlajn kupovina hrane povećana za 200 odsto a odeće za 100 odsto.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug navela da je onlajn kupovina tehničkih uređaja i računarske opreme porasla za 50 odsto, dok je istovremeno za približno 30 odsto porastao i broj prigovora potrošača o načinu ostvarivanja njihovih prava.

Ona je ukazala na to da su tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa poštanski operatori zabeležili rast broja pošiljki, odnosno dostava robe kupljene putem e-trgovine za 40 odsto, dok su trgovci beležili rast e-trgovine od 50 odsto do čak 300 odsto.

I nakon ukidanja vanrednog stanja poštanski operatori beleže još veći rast od 50 odsto do 100 odsto, dok većina trgovaca beleži rast u proseku približno 100 odsto, prema podacima e-Commerce Asocijacije Srbije, rekla je Matić.

Državna sekretarka je izrazila očekivanje da će rast e-trgovine biti nastavljen kako zahvaljujući već redovnim e-kupcima, tako i pojavljivanjem novih kupaca koji se sada upoznaju sa sigurnošću i kvalitetom onlajn trgovine, ali i trgovcima koji sve više otvaraju onlajn kanale prodaje.

Prema njenim rečima, tehnički uređaji i računarska oprema oduvek su bili najtraženija roba u elektronskoj trgovini, ali u vreme epidemije ta situacija se promenila, pa su građani onlajn najviše kupovali hranu i odeću.

Kada je reč o prigovorima, ona je precizirala da se građani najčešće žale po osnovu nesaobraznosti robe, izdatih garancija, roka isporuke, povraćaja novca i slično.

Novi Zakon o zaštiti potrošača jasno definiše prava potrošača iz ugovora na daljinu, odnosno u okviru onlajn kupovine, kao i obaveze trgovca o predugovornom informisanju, izvršenju, roku isporuke i pravu potrošača na odustanak od ugovora u roku od 14 dana bez navođenja razloga, kao i obaveze trgovca u tim slučajevima, objasnila je Matić.

Državna sekretarka je, međutim, upozorila na to da se ova prava mogu ostvariti samo ukoliko potrošači kupuju kod registrovanih trgovaca, što je i glavni uslov za bezbednu i sigurnu onlajn kupovinu.

Matić je rekla da je jedna od brojnih aktivnosti Ministarstva koja se odnosi na jačanje poverenja građana u e-trgovinu i objavljivanje vodiča za e-trgovinu.

Ona je navela da ovi vodiči, između ostalog, upućuju građane na neophodne korake prilikom ovog vida kupovine, kao što su provera prodavaca, uslova kupovine, zaštita digitalnih uređaja i čuvanje podataka.

Prema njenim rečima, paralelno sa ovim aktivnostima sprovodi se javna edukativna kampanju u oblasti e-trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik