Opala proizvodnja slatkiša u Srbiji

Bez autora
Apr 18 2011

Konditorska industrija je u prva dva meseca 2011. godine zabeležila pad proizvodnje od oko tri odsto, čime je nastavljen "konstantan negativni trend" započet još 2008. Srpska konditorska industrija je od 2008. do 2010. imala pad proizvodnje od 9.300 tona, odnosno sedam odsto, a najveći pad u tom periodu zabeležen je kod bombonskih proizvoda, i to za 20,7 odsto. Poizvodnja slatkiša u Srbiji u januaru i februaru 2011. godine iznosila je 17.479 tona. Pored pada proizvodnje, rast uvoza konditorskih proizvoda u Srbiju započet krajem protekle godine se nastavlja i u januaru i februaru, naveo je Aleksić, dodajući da je vrednost uvoza u tom periodu bila veća za 23 odsto nego lane. Najvažniji razlozi za to što se domaća konditorska industrija nalazi u teškoj situaciji, pre svega su značajno više cene sirovina nego u okruženju i nedostatak podrške vlade i političkih struktura.

Opala proizvodnja slatkiša u SrbijiKonditorska industrija je u prva dva meseca 2011. godine zabeležila pad proizvodnje od oko tri odsto, čime je nastavljen "konstantan negativni trend" započet još 2008, izjavio je danas predsednik Grupacije konditora Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić.

Srpska konditorska industrija je od 2008. do 2010. imala pad proizvodnje od 9.300 tona, odnosno sedam odsto, a najveći pad u tom periodu zabeležen je kod bombonskih proizvoda, i to za 20,7 odsto, kazao je Aleksić na sednici te grupacije. On je precizirao da je proizvodnja slatkiša u Srbiji u januaru i februaru 2011. godine iznosila 17.479 tona. Pored pada proizvodnje, rast uvoza konditorskih proizvoda u Srbiju započet krajem protekle godine se nastavlja i u januaru i februaru, naveo je Aleksić, dodajući da je vrednost uvoza u tom periodu bila veća za 23 odsto nego lane.

Najvažniji razlozi za to što se domaća konditorska industrija nalazi u teškoj situaciji, pre svega su značajno više cene sirovina nego u okruženju i "nedostatak podrške vlade i političkih struktura", naglasio je Aleksić.

On je rekao da se domaći konditori nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na konkurente iz EU i okruženja, jer oni za svoju proizvodnju koriste znatno jeftinije sirovine i manja poreska opterećenja, a rokovi naplate robe su cak i do 10 puta kraći.

Kao primer za to Aleksić je naveo cenu šećera, koja u EU iznosi od 500 do 520 evra (po toni), a u Srbiji 92 dinara po kilogramu, odnosno skoro 900 evra po toni i dodao da je slična situacija i sa mlekom u prahu, plaminim uljem, lešnikom...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik