Oporavak autoindustrije

Bez autora
Jan 15 2013

Ekonomska aktivnost beleži rast u Sjedinjenim Državama, Evrozoni i Kini. Vodeći pokazatelji ukazuju na stabilizaciju ekonomskog rasta u većini velikih privreda. Ni u jednoj privrednoj grani, oporavak nije tako očigledan kao u autoindustriji. Autoindustrija najveće ekonomije sveta se oporavlja, a o tome svedoči i međunarodni sajam automobila u Detroitu, na kome najviše pažnje privlače luksuzni noviteti. Posle tri godine krize, tokom koje su se našli na ivici bankrota - američki divovi su ponovo na nogama. "Dženeral motors", "Ford" i "Krajsler" - beleže rast prodaje. Prošle godine, iz njihovih fabrika prodato je gotovo 15 miliona vozila. Da je kriza prošlost, potvrđuje i 12 novih modela, koje su predstavili u Detroitu, za koje postoje samo dve reči - glamur i optimizam.

Oporavak autoindustrijeAutoindustrija najveće ekonomije sveta se oporavlja, a o tome svedoči i međunarodni sajam automobila u Detroitu, na kome najviše pažnje privlače luksuzni noviteti. "Dženeral motors", "Ford" i "Krajsler" - beleže rast prodaje, naročito u Kini.

Ekonomska aktivnost beleži rast u Sjedinjenim Državama, Evrozoni i Kini, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoja. Vodeći pokazatelji ukazuju na stabilizaciju ekonomskog rasta u većini velikih privreda. Ni u jednoj privrednoj grani, oporavak nije tako očigledan kao u autoindustriji.

Autoindustrija najveće ekonomije sveta se oporavlja, a o tome svedoči i međunarodni sajam automobila u Detroitu, na kome najviše pažnje privlače luksuzni noviteti.

Posle tri godine krize, tokom koje su se našli na ivici bankrota - američki divovi su ponovo na nogama. "Dženeral motors", "Ford" i "Krajsler" - beleže rast prodaje. Prošle godine, iz njihovih fabrika prodato je gotovo 15 miliona vozila. Da je kriza prošlost, potvrđuje i 12 novih modela, koje su predstavili u Detroitu, za koje postoje samo dve reči - glamur i optimizam.

"Oporavak američke autoindustrije, daje uverenje da će ljudima i celoj privredi biti bolje. Jer sa autoindustrijom se oporavljaju i prateće delatnosti", kaže Dejvud Leone iz "Dženeral motorsa".

Direktor "Krajsler-Fijata" Serđo Markione kaže da je u Detroitu uložen veliki trud i da im, za sada, ide dobro.

Najveći rast prodaje "džinovi iz Detroita" beleže u Kini, dok je na američkom tržištu sve više kupaca japanskih i nemačkih vozila.

"Mercedes je prvi put prošle godine, na američkom tržištu prodao više vozila, nego na bilo kom drugom. Zato je sada glavno tržište za naše luksuzne modele - Severna Amerika", kaže direktor "Mercedesa" Diter Zeše.

Prelazak američke autoindustrije na brzu traku, uslovljava rast poverenja potrošača i privredni oporavak.

Analitičar Met Stover citira psihologe koji kažu da je "vaš dom vaša slika, a da je luksuzni automobil - ono što želite da svet misli o vama".

Evropsko tržište automobila i dalje se bori sa padom prodaje. Ekonomiju eurozone ove godine očekuje tek postepeni oporavak, a Evropska centralna banka ukazuje na naznake njene stabilizacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik