Oprez pred putovanje

Bez autora
Jul 01 2012

Pre nego što potpiše bilo kakav ugovor sa turističkom agencijom, putnik bi trebalo da se dobro informiše u čijoj će organizaciji ići, da li je ta agencija na „dobrom“ glasu, registrovana u Agenciji za privredne registre ili likvidna u NBS - ovo bi mogao da bude kratak podsetnik za sve one koji planiraju uskoro da krenu na letovanje. Svi treba dobro da obrate pažnju na program putovanja, uslove agencije, skrenu pažnju pre puta ne svoje posebne potrebe, ali i da znaju da usmeno obećanje ne znači ništa. Putnici moraju da budu obazrivi kako im se ne bi desilo da budu prevareni, ali i da na vreme reaguju. Od početka ove godine turistička inspekcija obavila je više od 10.000 kontrola, a za prvih pet meseci na njihovu adresu stigle 563 prijave građana, od koji se 104 odnose na rad turističkih agencija.

Oprez pred putovanjePre nego što potpiše bilo kakav ugovor sa turističkom agencijom, putnik bi trebalo da se dobro informiše u čijoj će organizaciji ići, da li je ta agencija na „dobrom“ glasu, registrovana u Agenciji za privredne registre ili likvidna u NBS - ovo bi mogao da bude kratak podsetnik za sve one koji planiraju uskoro da krenu na letovanje.

„Svi treba dobro da obrate pažnju na program putovanja, uslove agencije, skrenu pažnju pre puta ne svoje posebne potrebe, ali i da znaju da usmeno obećanje ne znači ništa“, rekla je juče direktorka turističke inspekcije pri Ministarstvu trgovine Brankica Bajat.

Na konferenciji posvećenoj zaštiti prava potrošača, sa akcentom na trenutno vrlo aktuelna turistička putovanja, ona je istakla da putnici moraju da budu obazrivi kako im se ne bi desilo da budu prevareni, ali i da na vreme reaguju.

Ona je podsetila da je od početka ove godine turistička inspekcija obavila više od 10.000 kontrola, a da su za prvih pet meseci na njihovu adresu stigle 563 prijave građana, od koji se 104 odnose na rad turističkih agencija.

- Za prvih pet meseci putnicima je na ime neizvršenih usluga vraćeno više od 370.000 dinara, a tokom prošle godine iz istog razloga vraćeno je više od 11 miliona dinara - rekla je Bajat. Ona je istakla da su od početka godine dozvolu za rad već izgubile dve agencije. U 2009. bez licence je ostalo čak devet turističkih agencija, 2010. šest, a prošle godine njih sedam. Prošla godina je bila rekordna u poslednjih nekoliko, ne samo kada je u pitanju povraćaj novca putnicima, već logično i broj prijava, ukupno 529, od kojih je čak 274 opravdanih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik