Orasi i lješnici iz Turske preplavili domaće tržište

Bez autora
Feb 04 2024

Cijene oraha u maloprodaji u BiH su pale te se kilogram ovog koštunjavog voća može kupiti i po 11 KM, iako je kilogram lješnika i dalje oko 25 KM, uzgajivači kažu da problem i sa orasima, ali i lješnicima predstavlja uvoz, najviše iz Turske, koji diktira cijenu ovih proizvoda.

Kako je u razgovoru za "Nezavine novine" rekao Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, uvoz ovih proizvoda predstavlja veliki problem domaćim uzgajivačima.

"Mi znamo da je Turska najveći proizvođač u Evropi, pa i Iran. Oni diktiraju cijenu i mi tu ne možemo ništa učiniti", rekao je Dojčinović. Dodao je da te zemlje imaju dosta povoljniju klimu za uzgoj ovih kultura, pa samim tim i bolji kvalitet ovih orašastih plodova.

"Mi ćemo vjerovatno imati problema kada je u pitanju naš izvoz, jer je pitanje kakav će biti kvalitet, koji je sortiment. To se mora namjenski raditi i znati tačno za koga se radi", kazao je Dojčinović, navodeći da domaći proizvodi najčešće idu u preradu.

"Najviše se ti domaći proizvodi koriste u proizvodnji čokolade i za kolače", rekao je Dojčinović, dodajući da u BiH fali i modernih tehnologija koje se koriste u uzgoju oraha i lješnika.

Dragan Vučković, predstavnik rasadnika oraha "Vučković", naveo je da je rod oraha prošle godine bio desetkovan, te da je veliko pitanje odakle dolaze orasi koji se po nešto nižim cijenama nalaze u maloprodaji u BiH.

"Ti orasi su vjerovatno iz ranijih godina, ali je veliko pitanje gdje je on prikupljen. Činjenica je da je prošla godina bila loša za uzgoj oraha, nije bilo roda. Veliko je pitanje zašto su orasi jeftiniji ako na domaćem tržištu vlada nestašica", istakao je Vučković.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Veselin Savić, vlasnik plantaže lješnika kod Teslića, zbog velikog uvoza domaći proizvođači ne mogu prodati svoju robu.

"Kod nas se cijene lješnika kreću od 15 do 18 KM, ali mi ne možemo prodati po toj cijeni, možemo prodati kilogram ili dva, a veću količinu možemo prodati tek do 12 KM", kazao je Savić, dodajući da su mraz i proljećna kiša prošle godine uništili rod lješnika.

Evelin Genjac, magistar argonomije i vlasnik rasadnika orašastih plodova iz Visokog, u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao je da je uzgoj orašastog voća interesantan najviše za ljude iz BiH koji žive u inostranstvu, a planiraju da se vrate na svoja ognjišta.

"Cijene se kreću za orahe oko 15 KM po kilogramu, a za lješnike je oko 20 KM po kilogramu", rekao je Genjac, dodajući da uvoz predstavlja veliki problem za domaće proizvođače.

"Radimo na tome da napravimo zadrugu da bismo mogli pomoći kupcima naših sadnica, da im pomognemo za dalji plasman proizvoda. Uvoz je problem ne samo za orahe i lješnike, već i za druge poljoprivredne proizvode, jer se uvozi bespotrebno, a proizvode imamo i na našem tržištu", zaključio je Genjac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik