Osiguranje radnika - zakonska obaveza poslodavca -

Bez autora
Nov 01 2011

"OPEKOTINE ZADESILE RADNIKA", "RADNIK PAO SA SKELE", "POVREĐENI RADNICI U RUDNIKU", "VARILAC TEŠKO OPEČEN", "ZID PAO NA RADNIKA", "U EKSPLOZIJI POVREĐENI RADNICI"... U medijima su viđeni mnogi naslovi poput ovih. Neki zvuče zastrašujuće: "MEHANIČAR PLATIO ŽIVOTOM", "RADNIKA UBILA STRUJA", "VLASNIKA UBILA STRUJA U POPLAVLJENOM KAFEU", "RADNICI IZGUBILI ŽIVOTE PRI PADU SA KROVA KOJI SU SANIRALI", "SVAKE GODINE U SRBIJI POGINE 40 GRAĐEVINACA"... U svetu se godišnje desi 337 miliona nesreća na radu, od čega povredama podlegne 350.000 ljudi. Po broju prednjači građevinarstvo. Godišnje na gradilištima u zemlji pogine preko 20 ljudi, a 150 bude teško povređeno. Neke od nesreća na radu, kao nuklearna katastrofa Fukušime u Japanu, privuku pažnju svetske javnosti. Većina ostane medijski nezapažena. Nemar ili nepažnja, neobezbeđenost radnih mesta, neodgovarajući alati... mogu biti uzroci nesreća sa teškim posledicama: povrede, profesionalna oboljenja, gubitak života... ZAKONSKA OBAVEZA POSLODAVCA Sa ciljem da se ublaže posledice nesreća na radu i obezbedi pomoć zaposlenima i njihovim porodicama, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu (član 53, "Službeni glasnik Republike Srbije", broj 101/2005) poslodavci su u obavezi da osiguraju zaposlene od povreda, profesionalnih i oboljenja rada, radi obezbeđenja naknade štete. Osigurani radnik ili porodica poginulog radnika kao odštetu dobijaju novčanu sumu od osiguranja, koja ne može nadoknaditi duševni bol, ali može olakšati dalji život. Povređeni radnik dobija novčanu sumu od osiguranja, koja mu u uslovima trajne ili privremene nesposobnosti za rad garantuje pristojan život. Neosiguran radnik ima pravo da tuži poslodavca za odštetu kod povreda na radu i štete po tom osnovu su velike. Za poslodavca je poželjno da izbegne ove neželjene komplikacije i troškove. Drugi razlog zbog kojeg se očekuje pooštravanje kontrola primene ovog zakona jeste da je njegova primena uslov ulaska zemlje u Evropsku Uniju. Strane firme koje rade u Srbiji osiguravaju

Osiguranje radnika - zakonska obaveza poslodavca -

  • "OPEKOTINE ZADESILE RADNIKA",
  • "RADNIK PAO SA SKELE",
  • "POVREĐENI RADNICI U RUDNIKU",
  • "VARILAC TEŠKO OPEČEN",
  • "ZID PAO NA RADNIKA",
  • "U EKSPLOZIJI POVREĐENI RADNICI"...


U medijima su viđeni mnogi naslovi poput ovih. Neki zvuče zastrašujuće:

  • "MEHANIČAR PLATIO ŽIVOTOM",
  • "RADNIKA UBILA STRUJA",
  • "VLASNIKA UBILA STRUJA U POPLAVLJENOM KAFEU",
  • "RADNICI IZGUBILI ŽIVOTE PRI PADU SA KROVA KOJI SU SANIRALI",
  • "SVAKE GODINE U SRBIJI POGINE 40 GRAĐEVINACA"...


Takovo osiguranjeU svetu se godišnje desi 337 miliona nesreća na radu, od čega povredama podlegne 350.000 ljudi. Po broju prednjači građevinarstvo. Godišnje na gradilištima u zemlji pogine preko 20 ljudi, a 150 bude teško povređeno.

Neke od nesreća na radu, kao nuklearna katastrofa Fukušime u Japanu, privuku pažnju svetske javnosti. Većina ostane medijski nezapažena.

Nemar ili nepažnja, neobezbeđenost radnih mesta, neodgovarajući alati... mogu biti uzroci nesreća sa teškim posledicama: povrede, profesionalna oboljenja, gubitak života...

ZAKONSKA OBAVEZA POSLODAVCA


Sa ciljem da se ublaže posledice nesreća na radu i obezbedi pomoć zaposlenima i njihovim porodicama, Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu (član 53, "Službeni glasnik Republike Srbije", broj 101/2005) poslodavci su u obavezi da osiguraju zaposlene od povreda, profesionalnih i oboljenja rada, radi obezbeđenja naknade štete. 

Osigurani radnik ili porodica poginulog radnika kao odštetu dobijaju novčanu sumu od osiguranja, koja ne može nadoknaditi duševni bol, ali može olakšati dalji život. Povređeni radnik dobija novčanu sumu od osiguranja, koja mu u uslovima trajne ili privremene nesposobnosti za rad garantuje pristojan život. 

Takovo osiguranjeNeosiguran radnik ima pravo da tuži poslodavca za odštetu kod povreda na radu i štete po tom osnovu su velike. Za poslodavca je poželjno da izbegne ove neželjene komplikacije i troškove.

Drugi razlog zbog kojeg se očekuje pooštravanje kontrola primene ovog zakona jeste da je njegova primena uslov ulaska zemlje u Evropsku Uniju. Strane firme koje rade u Srbiji osiguravaju svoje radnike. Srpske firme još uvek na to gledaju kao trošak, ali postoje i one koje brinu o zaposlenima, i one su uglavnom među srednjim i velikim preduzećima. Ministar rada i socijalne politike nedavno je najavio oštriju kaznenu politiku i pooštravanje kaznenih odredaba, kako bi se sprečile tragedije na radu.

Sledi informacija kako da svoju zakonsku obavezu kao poslodavac ispunite na najadekvatniji i najpovoljniji način.

ISPUNITE OBAVEZU- IZABERITE NAJPOVOLJNIJE REŠENJE

Sa polisom osiguranja od nesrećnog slučaja radnici su osigurani 24 sata u celoj zemlji: na/van posla, u/van kuće... 

Osiguranje pokriva: pad, okliznuće, udar, iščašenja ili prelom kostiju, opekotine, trovanja... koji izazvaju trajni gubitak radne sposobnosti, invaliditet ili smrt.

Osnovno osiguranje pokriva: 

  • trajni invaliditet usled nesrećnog slučaja, 
  • smrt usled nesrećnog slučaja ili bolesti. 


Dodatni rizici od kojih možete osigurati radnike su: 

  • troškovi lečenja i 
  • dnevna naknada za bolnički dan. 


Troškovi lečenja nastaju kao posledica nesrećnog slučaja koji izazove narušavanje zdravlja koje zahteva lekarsku pomoć. Osiguranje isplaćuje:1. naknadu stvarnih i nužnih troškova lečenja tokom godinu dana od nesrećnog slučaja i2. naknadu troškova lečenja za svaki dan u ustanovama stacionarnog tipa (bolnički dani), najviše za 30 dana.

Kod dnevne naknade za bolnički dan, ako je nesrećni slučaj doveo do invaliditeta i prolazne nesposobnosti za rad osiguranje isplaćuje iznos dnevne naknade za sve dane privremene nesposobnosti za rad. 

U ponudi imamo i osiguranje od težih bolesti i njihovih posledica (uključujući profesionalna oboljenja) i za slučaj hirurških intervencija. Osiguranicima od težih bolesti isplaćujemo % ugovorene sume:

  • 100% za zloćudne tumore (izuzev kože i krvi), infarkt miokarda, moždani udar, 
  • 50% za oboljenja žlezda, sepsu, emboliju pluća, nedovoljnu funkciju bubrega i 
  • 30% za ostala profesionalna oboljenja.


Osiguranje hirurške intervencije pokriva operacije tokom osiguranja (srca, abdomena, urogenitalne, ortopedske...).

REFERENCE

"Takovo osiguranje" je domaći brend, osiguravajuće društvo sa dugogodišnjim iskustvom u neživotnim osiguranjima, osnovano 1992. 

Naša misija je: stalna briga o sigurnosti osiguranika i kvalitetu usluga. 
Naš portfelj je: preko 2,3 miliona polisa.
Naši ciljevi su: zadovoljiti potrebe osiguranika vezane za obezbeđenje imovinske, lične i kolektivne sigurnosti, profitabilnost, visoko tržišno pozicioniranje, sticanje poverenja osiguranika i sposobnost za brzu isplatu šteta.
Mi smo: nacionalna kompanija sa oko 500 zaposlenih na oko 400 prodajnih mesta u zemlji.
Brzo, pouzdano i sigurno rešavamo i isplaćujemo štete. Obezbedili smo zakonom propisan kapital kojim garantujemo izvršavanje svih obaveza. Naša polisa obezbeđuje realnu naknadu štete u najkraćem roku.

Pokažite volju. Mi ćemo pomoći da nađete paket osiguranja za Vašu firmu. Pozovite 034 30 30 84 ili pošaljite e- mail sa imenom, prezimenom i brojem telefona na e- mail osiguranjeradnika@takovo-osiguranje.rs  

Takovo osiguranje 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik