Osigurano tek svako 18. domaćinstvo

Bez autora
May 25 2014

Kako je u Srbiji, prema podacima vodećih osiguravajućih kuća, osigurano jedva nešto više od šest odsto domaćinstava i oko osam procenata obradivih površina, jasno je da će veoma mali broj građana dobiti nadoknadu za pretrpljenu štetu koju su prouzrokovale poplave. Kako se rizik od ove nepogode dodatno osigurava, jasno je da će najveći deo nastalih šteta morati da nadoknadi država, bilo iz budžeta bilo iz donacija, ali dobar deo sasvim sigurno i sami građani. Isto tako od nešto više od dva miliona registrovanih vozila u našoj zemlji svega oko 150.000 ima kasko osiguranje. Osiguravajuće kuće će, kako nam je potvrđeno, u potpunosti nadoknaditi štetu svima onima koji su imali sveobuhvatno kasko osiguranje automobila, jer ono automatski uključuje i rizik od poplava. Ali, zbog više cene osiguranja, mali broj građana ima ovu vrstu autoosiguranja.

Osigurano tek svako 18. domaćinstvoKako je u Srbiji, prema podacima vodećih osiguravajućih kuća, osigurano jedva nešto više od šest odsto domaćinstava i oko osam procenata obradivih površina, jasno je da će veoma mali broj građana dobiti nadoknadu za pretrpljenu štetu koju su prouzrokovale poplave.

Kako se rizik od ove nepogode dodatno osigurava, jasno je da će najveći deo nastalih šteta morati da nadoknadi država, bilo iz budžeta bilo iz donacija, ali dobar deo sasvim sigurno i sami građani.

Isto tako od nešto više od dva miliona registrovanih vozila u našoj zemlji svega oko 150.000 ima kasko osiguranje. Osiguravajuće kuće će, kako nam je potvrđeno, u potpunosti nadoknaditi štetu svima onima koji su imali sveobuhvatno kasko osiguranje automobila, jer ono automatski uključuje i rizik od poplava. Ali, zbog više cene osiguranja, mali broj građana ima ovu vrstu autoosiguranja. Na primer, za prosečan automobil tipa „punto”, koji je star tri godine, obavezno osiguranje motornog vozila za štetu pričinjenu „trećim licima”, od autoodgovornosti košta oko 7.400 dinara. Kasko osiguranje je skuplje od 20.000 dinara za plaćanja na 12 rata.

S firmama, pravnim licima, situacija je nešto bolja, jer su oni većim delom osigurani. Kako god, najveće osiguravajuće kuće poručuju svima koji imaju polise, vlasnicima firmi i građanima, da im se jave čim to budu bili u mogućnosti.

– Naši procenitelji su na terenu, gde je to moguće, i prave zapisnike o oštećenju. Na područjima koja su pod poplavom, moraćemo da sačekamo da se voda povuče. Svim klijentima koji su osigurali svoju imovinu i poljoprivredna gazdinstva od ove vrste rizika ili imaju kasko osiguranje šteta će biti procenjena i isplaćena u najkraćem mogućem roku. Rok za isplatu prihvaćenog odštetnog zahteva je 15 dana od dana dostavljanja potrebne dokumentacije – navode u „Đenerali osiguranju”.

U „Unika osiguranju” kažu da od ukupnog broja klijenata koji imaju osiguranje imovine kod njih, trećina ima dodatno ugovoreno osiguranje od poplava i bujica.

– Do sada su nam stigle prijave šteta iz Obrenovca, Svilajnca, Loznice, Paraćina, Valjeva, Čačka, Gornjeg Milanovca, Požege, Osečine, Lajkovca, Šapca, Niša, Lučana, Banje Koviljače, za koje očekujemo da će biti isplaćen iznos od najmanje milion evra – objasnili su u „Unika osiguranju”.

Prema njihovim rečima, tek se očekuju prijave šteta na imovini, robi i zalihama kompanija koje su se osigurale.

– Našim osiguranicima, koji u polisama imaju osiguranje od poplava, šteta će biti isplaćena u najkraćem roku i u skladu sa ugovorenim obavezama. Za štete manjeg obima dovoljno je nakon prijave poslati fotografije na osnovu kojih će naknada biti brzo isplaćena, dok za štete većih razmera naši procenitelji izlaze na teren u najkraćem mogućem roku – rekli su.

Da je u ovom trenutku teško proceniti štetu, smatraju i u „Dunav osiguranju”. Kako kažu, u mnogim područjima voda se još nije povukla, pa će o iznosu štete njihovih klijenata moći da govore preciznije tek kada sagledaju potpuno stanje.

– Učinićemo sve da naši osiguranici koji su pretrpeli štetu od poplava na najbrži mogući način budu obeštećeni, pod uslovom da je to bilo predviđeno ugovorom o osiguranju – objašnjavaju u „Dunav osiguranju”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik