Otkriven skandal: Appleova kreditna kartica ne vjeruje ženama

Bez autora
Nov 11 2019

Suosnivač Applea Stiv Voznijak pridružio se internet debati i optužbama da Appleova kreditna kartica diskriminiše korisnike. Posljednjih nekoliko dana izvjesni broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio je kako su primijetili diskriminaciju kada je riječ o odobravanju kreditnih limita. Naime, u SAD je uobičajeno da supružnici dijele bankarske račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim tim i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo po pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera. U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne - čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Otkriven skandal: Appleova kreditna kartica ne vjeruje ženamaSuosnivač Applea Stiv Voznijak pridružio se internet debati i optužbama da Appleova kreditna kartica diskriminiše korisnike.

Posljednjih nekoliko dana izvjesni broj korisnika kreditne kartice Apple Card objavio je kako su primijetili diskriminaciju kada je riječ o odobravanju kreditnih limita.

Naime, u SAD je uobičajeno da supružnici dijele bankarske račune, imaju zajedničku imovinu, pa samim tim i isti kreditni rejting. Uprkos tome, gotovo po pravilu supruge su dobijale značajno manja kreditna odobrenja na ovoj kartici od svojih bračnih partnera.

U nekim slučajevima razlike u odobrenim limitima bile su ogromne - čak do 20 puta veći limiti odobravani su u korist muškaraca.

Poslije većeg broja prijava, od kojih je jedna došla i od samog suosnivača Applea, nadležne američke finansijske institucije pokrenule su istragu.

Ukoliko se pokaže da su algoritmi koji obrađuju podatke o bonitetu korisnika i dodjeljuju im limite diskriminisali žene, oni koji su izdali karticu, u ovom slučaju Goldman Sachs i Apple, naći će se u sukobu sa zakonom.

Appleova kartica, na tržište je lansirana ovog ljeta, a Apple na njoj zarađuje od kamata, ali  druge strane, vlasnicima daje i određene popuste na svoje uređaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik