Otkup voća, žitarica i mesa samo uz dozvolu

Bez autora
Apr 25 2011

Olakšanje domaćim poljoprivrednicima doneće i novi pravilnici o otkupu voća, žitarica i mesa, a koji bi trebalo da stupe na snagu polovinom maja. Neće moći kao do sada da se svako ad hok, kada se ukaže prilika bavi otkupom, već isključivo profesionalci. Otkupno mesto, pored odgovarajuće poslovne prostorije, mora da bude posebno obeleženo, sa podacima o imenu i PIB-u otkupljivača, periodu godine kada se određen proizvod otkupljuje, obaveštenje o ceni sa PDV, po kategorijama i klasama i veoma važno - roku i načinu plaćanja. Ti novi uslovi poslovanja otkupljivača voća, žitarica, mesa trebalo bi da konačno urede domaće tržšte. U pripremi su pravilnici o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na otkupnim mestima poljoprivednih proizvoda i životinja, koji bi trebalo da stupe na snagu za oko dve nedelje, odmah po objavljivanju u „Službenom glasniku“.

Otkup voća, žitarica i mesa samo uz dozvoluOlakšanje domaćim poljoprivrednicima doneće i novi pravilnici o otkupu voća, žitarica i mesa, a koji bi trebalo da stupe na snagu polovinom maja. Neće moći kao do sada da se svako ad hok, kada se ukaže prilika bavi otkupom, već isključivo profesionalci.

Otkupno mesto, pored odgovarajuće poslovne prostorije, mora da bude posebno obeleženo, sa podacima o imenu i PIB-u otkupljivača, periodu godine kada se određen proizvod otkupljuje, obaveštenje o ceni sa PDV, po kategorijama i klasama i veoma važno - roku i načinu plaćanja. Ti novi uslovi poslovanja otkupljivača voća, žitarica, mesa trebalo bi da konačno urede domaće tržšte.

- U pripremi su pravilnici o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na otkupnim mestima poljoprivednih proizvoda i životinja, koji bi trebalo da stupe na snagu za oko dve nedelje, odmah po objavljivanju u „Službenom glasniku“ - kaže za „Novosti“ Ljubiša Dimitrijević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije.

Pravilnici o otkupu doneti su u skladu sa Zakonom o trgovini, a omogućiće lojalnu konkurenciju na tržištu.

- Ubuduće će se tim poslom baviti samo registrovani preduzetnici i firme, oni koji ispunjavaju sve zakonske propise - dodaje Dimitrijević.

- Istovremeno, poljoprivrednici će imati sigurnost, znaće kome i po kojoj ceni prodaju svoju robu, ali i kada će dobiti novac. Dobijaju i dokument, gde će između ostalog biti naznačena i njihova prava i obaveze, ali i telefoni nadležnih inspekcija. Inače, uoči početka i za vreme otkupa, inspektori će biti na terenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik