Pad IT tržišta u Srbiji zbog nameta

Bez autora
Feb 05 2014

Vrednost tržišta informacionih tehnologija (IT) u Srbiji je od 2008. do 2013. pala za više od 150 miliona evra zbog raznih optećenja koje država nameće, ocenila je danas sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović. Na konferencija o uvozu IT opreme i zakonskoj regulativi u toj oblasti, ona je rekla da će uvoznici komjutera u prvom kvartalu 2014. morati da smanje broj radnika za više stotina, ukoliko se na IT sektor budu primenjivali svi postojeći nameti. Jovanovićeva je istakla da više od pet odsto vrednosti celog IT tržišta odlazi upravo na brojne naknade. Jovanović je podsetila da je IT tržište 2008. godine iznosilo 560 miliona evra, a 2013, prema njenoj proceni, oko 410 miliona evra. Dodala je da dve trećine od tih 410 miliona čini hardver, što, kako je rekla, ukazuje da je tržište IT usluga nerazvijeno.

Pad IT tržišta u Srbiji zbog nametaVrednost tržišta informacionih tehnologija (IT) u Srbiji je od 2008. do 2013. pala za više od 150 miliona evra zbog raznih optećenja koje država nameće, ocenila je danas sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Na konferencija o uvozu IT opreme i zakonskoj regulativi u toj oblasti, ona je rekla da će uvoznici komjutera u prvom kvartalu 2014. morati da smanje broj radnika za više stotina, ukoliko se na IT sektor budu primenjivali svi postojeći nameti.

Jovanovićeva je istakla da više od pet odsto vrednosti celog IT tržišta odlazi upravo na brojne naknade.

Jovanović je podsetila da je IT tržište 2008. godine iznosilo 560 miliona evra, a 2013, prema njenoj proceni, oko 410 miliona evra.

Dodala je da dve trećine od tih 410 miliona čini hardver, što, kako je rekla, ukazuje da je tržište IT usluga nerazvijeno.

Jovanović je navela da će povećanje PDV za 12 odsto državi doneti devet miliona evra više ukoliko nivo prodaje bude kao u 2013 godini, dok će povećanje ekološke takse doneti 1,5 miliona evra više.

Navela je da će, prema procenama svih firmi, plaćanje sertifikata i potvrda o usaglašenosti u ovoj godini koštati više od milion evra, dok će za muzički dinar platiti 12 miliona evra više.

Kako je istakla, IT uređaj koji se uvozi opterećuje carina koja se kreće od jedan do 15 odsto.

"Sa druge strane poredimo se sa evropskim zemljama, ali ne govorimo o tome da je većina njih još 1997. godine potpisala posebnu sektorsku inicijativu po kojoj je kompletna IT oprema na carinskoj stopi nula, jer su IKT nešto što je pokretač razvoja nihovog društva", rekla je Jovanovićeva, na skupu koji je organizovao Danas konferens centar.

Pomoćnik ministra trgovine i telekomunikacija Srbije Nebojša Vasiljević je rekao da u poslednje vreme nema velikih problema kada je reč o uvozu IT opreme.

Vasiljević je istakao da je ipak potrebno da postoji određen nivo kontrole opreme koja emituje bilo kakva elektromagnetna zračenja, navodeći da postoje dva tela koja izdaju isprave za radio, telekomunikcionu i terminalnu (RiTT) opremu.

To su, kako je precizirao, Republička agencija za eletronske komunijacije (Ratel) i kompanija "Kvalitet" iz Niša.

"Svako ko ima sertifikat za Evropu, tu dokumentaciju i laboratorijska merenja podnosi ovde i ne ponavlja se ceo postupak, već će nadležno telo oceniti tu dokumentaciju i izdati potvrdu", rekao je Vasiljević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik