Pad premije putnog osiguranja i do 80 odsto

Bez autora
Sep 20 2020

Pandemija je ostavila posledice na mnoge oblasti privrede, pa i na osiguranje, posebno putno. To je i razumljivo, jer je neuporedivo manje ljudi išlo na odmor van zemlje i uopšte putovalo raznim povodima. U osiguravajućim kućama kažu da je pad te vrste osiguranja popriličan.

Nije, međutim, pogodio sve isto zavisno od učešća u ukupnom portfoliju.

U Unika osiguranju kažu da je, slično situaciji na celokupnom tržištu osiguranja, značajan pad u broju naših građana koji su se tokom pandemije virusa korona uputili u inostranstvo i u ovoj kompaniji doveo do smanjenja broja osiguranih putnika, ali i premije putnog osiguranja za približno 80 odsto. Oni građani koji su otputovali u inostranstvo u većini su se odlučivali za individualna putovanja.

„U želji da izađe u susret svima koji u inostranstvo putuju samostalno ili sa porodicom, ’Unika’ je omogućila putno osiguranja sa dodatnim pokrićem za posledice izazvane pandemijom kovid 19, koje važi za sve evropske zemlje, uključujući Rusiju i Tursku. Obuhvata organizaciju neophodne zdravstvene pomoći, pokriće troškova dijagnostike, pregleda ovlašćenog lekara, testiranja zbog ispoljavanja simptoma infekcije virusom korona i nabavku lekova – bolničko i vanbolničko lečenje u zemlji boravka do iznosa od 30.000 evra. Putno osiguranje sa dodatnim pokrićem ne uključuje preventivno testiranje na virus korona i troškove boravka u karantinskoj izolaciji”, navode u ovom osiguranju.

Sličan pad premije putnog osiguranja imaju i u „Đeneraliju”. Kažu da zbog proglašenja pandemije kovid 19 i mera koje zemlje u skladu sa tim propisuju, ove godine je značajno smanjen broj putovanja u inostranstvo, usled čega je smanjena i tražnja za putnim osiguranjem.

Do sada je ugovoreno oko 80 odsto manje polisa u odnosu na isti period prošle godine, što je uticalo i na smanjenje prihoda u ovoj vrsti osiguranja.

Vladimir Bogosavljević, direktor Sektora za neživotna osiguranja „Viner štediše” osiguranja kaže da u ovoj godini putno zdravstveno osiguranje predstavlja liniju posla u okviru koje se najviše osetilo smanjenje premije osiguranja u odnosu na ostale vrste osiguranja.

„U poređenju sa prethodnom godinom, za prvih osam meseci realizovano je nešto ispod polovine premije osiguranja u odnosu na isti period prošle godine. Dodatno napominjemo da putno osiguranje ima skroman udeo u ukupnoj našoj ukupnoj premiji  osiguranje, pa su i ti umanjeni prihodi nadomešteni drugim vrstama osiguranja”, kaže Bogosavljević.

Kao posledica epidemije virusa kovid 19 i ograničenja putovanja u inostranstvo, kompanija „Dunav osiguranje” je u periodu od 1. januara do 15. septembra ove godine imala pad broja polisa putničkog zdravstvenog osiguranja od 63 odsto, dok su prihodi od ovog osiguranja na nivou od 47 procenata ostvarenih u istom periodu prošle godine. Najveći pad prihoda u odnosu na prošlu godinu bio je tokom juna i jula, s obzirom da su upravo to meseci kada se tradicionalno zaključuje najveći broj polisa putničkog zdravstvenog osiguranja. Iako je izvesno da gubitak prihoda u ovoj vrsti osiguranja ne može biti u potpunosti nadoknađen do kraja godine, budući da je letnja sezona na izmaku, najnoviji podaci ukazuju da se situacija popravlja. Naime,  prihod od putničkog zdravstvenog osiguranja ostvaren u prvih 15 dana septembra za svega 11 odsto je niži od prošlogodišnjeg u istom periodu, kažu u ovom osiguranju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik