Pad prodaje automobila

Bez autora
Feb 23 2012

Prošle godine u Srbiji je prodato 28 odsto manje automobila nego 2010. godine, što je najveći pad jednog tržišta u Evropi. Loše rezultate pored Srbije zabeležile su još samo Rumunija i Makedonija, gde je pad od pet do 10 odsto. Svi ostali u Evropi su se oporavili i beleže manji rast koji se kreće od pet do 15 odsto. Zbog smanjene prodaje uvoznici iz Srbije traže od Vlade hitne mere da bi opstali u ovako lošim uslovima. Istraživanje jednog nemačkog proizvođača automobila na našem tržištu pokazuje da više od 70 odsto ispitanika želi, ali ne može da kupi nov automobil. Svaki peti planira da ove godine kupi neko bolje polovno vozilo, a samo pet do 10 odsto razmišlja o novom automobilu. Više od 60 odsto anketiranih smatra da je keš i dalje najbolji način za kupovinu automobila, a za kredit ili lizing opredelilo bi se samo 5 odsto kupaca. Uvoznici traže da država odmah reaguje jer će, u protivnom, zbog loše prodaje ove godine morati da otpuste od pet do sedam hiljada radnika.

Pad prodaje automobilaProdaja automobila u Srbiji tokom prošle godine smanjena za 28 procenata u odnosu na 2010. godinu. Srpski uvoznici traže od Vlade hitne mere kako bi opstali u ovako lošim uslovima.

Prošle godine u Srbiji je prodato 28 odsto manje automobila nego 2010. godine, što je najveći pad jednog tržišta u Evropi. Loše rezultate pored Srbije zabeležile su još samo Rumunija i Makedonija, gde je pad od pet do 10 odsto. Svi ostali u Evropi su se oporavili i beleže manji rast koji se kreće od pet do 15 odsto.

Zbog smanjene prodaje uvoznici iz Srbije traže od Vlade hitne mere da bi opstali u ovako lošim uslovima.

Istraživanje jednog nemačkog proizvođača automobila na našem tržištu pokazuje da više od 70 odsto ispitanika želi, ali ne može da kupi nov automobil.

Svaki peti planira da ove godine kupi neko bolje polovno vozilo, a samo pet do 10 odsto razmišlja o novom automobilu.

Više od 60 odsto anketiranih smatra da je keš i dalje najbolji način za kupovinu automobila, a za kredit ili lizing opredelilo bi se samo 5 odsto kupaca.

Uvoznici traže da država odmah reaguje jer će, u protivnom, zbog loše prodaje ove godine morati da otpuste od pet do sedam hiljada radnika.

Već sada zastupnici poznatih brendova nude na prodaju servisno-prodajne centre sa osobljem i ovlašćenjem za prodaju. Mnoge od njih uskoro će preuzeti banke.

Kako objašnjava Miloš Petrović, iz Asocijacije uvoznika automobila i delova, traže se subvencije, kao što je bio slučaj sa Fijatom.

"Tražimo prodaju staro za novo i subvenciju za vozila od 1.000 evra i promenu poreske politike", objašnjava Petrović.

Podatak da je u januaru prodato 1.500 vozila, od čega samo 80 subvencionisanih "Fijat punta", ne obećava dobru godinu.

"Uzimajući u obzir da je ovo izborna godina i da svi imamo dosta problema u ekonomiji, ne verujem da će rezultati u 2012. godini biti bolji od onih u prošloj 2011 godini", ističe Ivan Kekić iz kompanije "GM Opel Srbija".

RTS nezvanično saznaje da država već priprema paket mera kako bi pospešila prodaju. Jedna od mogućih mera je promena taksi i poreza za registraciju automobila od dve do tri hiljade kubika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik