Pad stočarske proizvodnje ove godine

Bez autora
Feb 20 2011

U ovoj godini u Srbiji treba očekivati dalji pad stočarske proizvodnje koja je u velikoj krizi jer ne postoji podsticajna agrarna politika države. Od ukupnog nacionalnog budžeta za agrar je izdvojeno svega 2,6 posto ili 22 milijarde dinara, a trebalo bi da agrarni budžet bude najmanje 10 posto ili četiri puta viši od sadašnjeg. Trenutno u Srbiji slaba je prodaja mesa zbog pada životnog standarada i krize, a kada se ta situacija popravi, Srbija bi se mogla suočiti sa nestašicom mesa, mleka i prerađevina. Uz dobru agrarnu politiku, koja bi trebalo da bude orijentisana prema stočarskoj proizvodnji, ovaj problem mogao bi da bude rešen za tri do pet godina. Prošle godine Srbija je izvezla oko 4.000 tona junećeg mesa od čega je na tržište Evropske unije izvezeno svega 1.000 tona, a to pokazuje koliko je loša situacija u govedarstvu i klaničnoj industriji.

Pad stočarske proizvodnje ove godineU ovoj godini u Srbiji treba očekivati dalji pad stočarske proizvodnje koja je u velikoj krizi jer ne postoji podsticajna agrarna politika države.

Od ukupnog nacionalnog budžeta za agrar je izdvojeno svega 2,6 posto ili 22 milijarde dinara, a trebalo bi da agrarni budžet bude najmanje 10 posto ili četiri puta viši od sadašnjeg.

Trenutno u Srbiji slaba je prodaja mesa zbog pada životnog standarada i krize, a kada se ta situacija popravi, Srbija bi se mogla suočiti sa nestašicom mesa, mleka i prerađevina. Uz dobru agrarnu politiku, koja bi trebalo da bude orijentisana prema stočarskoj proizvodnji, ovaj problem mogao bi da bude rešen za tri do pet godina.

Prošle godine Srbija je izvezla oko 4.000 tona junećeg mesa od čega je na tržište Evropske unije izvezeno svega 1.000 tona, a to pokazuje koliko je loša situacija u govedarstvu i klaničnoj industriji. Kvota za izvoz Srbije u EU je 8.700 tona. Srpski proizvođači su zainteresovani za izvoz mesa, ali zbog trenutne situacije nisu konkurentni i nisu shvaćeni kao ozbiljni partneri na stranim tržištima.

U Srbiji je i potrošnja mesa u padu. Prema najnovijim podacima, potrošnja mesa i mleka u Srbiji po stanovniku iznosi tek 34 kilograma, odnosno 56 litara na godišnjem nivou po jednom stanovniku, što je daleko ispod evropskog proseka. Od ukupne potrošnje mesa po stanovniku u Srbiji, 18 kilograma je živinsko, 16 kilograma je svinjsko, dok svega četiri kilograma odlazi na juneće meso. Prosek u EU je oko 80 kilograma mesa i oko 86 litara mleka na godišnjem nivou po glavi stanovnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik