Penzije veće sa oporavkom privrede

Bez autora
Aug 30 2017

Da bi 1,7 mi­li­o­na pen­zi­o­ne­ra u Sr­bi­ji od 1. apri­la 2018. go­di­ne mo­glo po­no­vo da ra­ču­na na uskla­đi­va­nje pen­zi­ja s ra­stom ce­na na ma­lo i de­lom ra­sta BDP-a, dva pu­ta go­di­šnje, uče­šće ne­to pen­zi­ja u bru­to dru­štve­nom pro­iz­vo­du tre­ba­lo bi da bu­de is­pod 11 od­sto, po­tvr­đu­ju iz Mi­ni­star­stva ra­da. Uslov je da i po­sle po­ve­ća­nja pen­zi­ja ovo uče­šće bu­de do 11 pro­ce­na­ta, s tim što o pro­cen­tu tog po­ve­ća­nja od­lu­ču­je vla­da, na pred­log mi­ni­star­stva. Isto­vre­me­no, po­treb­no je iz­me­ni­ti Za­kon o pri­vre­me­nom uma­nje­nju pen­zi­ja, od­no­sno, po­no­vo ak­ti­vi­ra­ti član Za­ko­na o PIO ko­ji re­gu­li­še uskla­đi­va­nje pen­zi­ja dva pu­ta go­di­šnje. Za­ko­nom o iz­me­na­ma Za­ko­na o PIO iz de­cem­bra 2014. go­di­ne, ure­đe­no je da se za vre­me pri­me­ne Za­ko­na o pri­vre­me­nom uma­nje­nju, pen­zi­je mo­gu po­ve­ća­ti sa­mo u skla­du sa za­ko­nom ko­jim se ure­đu­je bu­džet­ski si­stem i za­ko­nom ko­jim se ure­đu­je bu­džet.

Penzije veće sa oporavkom privredeDa bi 1,7 mi­li­o­na pen­zi­o­ne­ra u Sr­bi­ji od 1. apri­la 2018. go­di­ne mo­glo po­no­vo da ra­ču­na na uskla­đi­va­nje pen­zi­ja s ra­stom ce­na na ma­lo i de­lom ra­sta BDP-a, dva pu­ta go­di­šnje, uče­šće ne­to pen­zi­ja u bru­to dru­štve­nom pro­iz­vo­du tre­ba­lo bi da bu­de is­pod 11 od­sto, po­tvr­đu­ju za „Po­li­ti­ku” iz Mi­ni­star­stva ra­da.

Uslov je da i po­sle po­ve­ća­nja pen­zi­ja ovo uče­šće bu­de do 11 pro­ce­na­ta, s tim što o pro­cen­tu tog po­ve­ća­nja od­lu­ču­je vla­da, na pred­log mi­ni­star­stva.

Isto­vre­me­no, po­treb­no je iz­me­ni­ti Za­kon o pri­vre­me­nom uma­nje­nju pen­zi­ja, od­no­sno, po­no­vo ak­ti­vi­ra­ti član Za­ko­na o PIO ko­ji re­gu­li­še uskla­đi­va­nje pen­zi­ja dva pu­ta go­di­šnje.

Za­ko­nom o iz­me­na­ma Za­ko­na o PIO iz de­cem­bra 2014. go­di­ne, ure­đe­no je da se za vre­me pri­me­ne Za­ko­na o pri­vre­me­nom uma­nje­nju, pen­zi­je mo­gu po­ve­ća­ti sa­mo u skla­du sa za­ko­nom ko­jim se ure­đu­je bu­džet­ski si­stem i za­ko­nom ko­jim se ure­đu­je bu­džet.

Za­ko­nom o iz­me­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o bu­džet­skom si­ste­mu iz de­cem­bra 2014. go­di­ne, ure­đe­no je da do po­ve­ća­nje pen­zi­ja mo­že do­ći sa­mo u go­di­ni u ko­joj se pro­ce­nju­je da će uče­šće pen­zi­ja u BDP bi­ti do 11 pro­ce­na­ta.

Ra­ču­ni­ca po­ka­zu­je da bi, uko­li­ko je uče­šće pen­zi­ja u BDP-u u ovom ča­su na oko 11,3 od­sto, bi­lo po­treb­no da vred­nost sve­ga stvo­re­nog za go­di­nu da­na po­ra­ste za dva od­sto, što je re­al­no oče­ki­va­ti do kra­ja 2017. go­di­ne. U tim okol­no­sti­ma vla­da bi ima­la ze­le­no sve­tlo da poč­ne s no­vim uskla­đi­va­njem pen­zi­ja – 1. apri­la i 1. ok­to­bra.

Sa­go­vor­nik „Po­li­ti­ke” upu­ćen u ce­lu stvar, ka­že, da će na kra­ju sve za­vi­si­ti sa­mo od od­lu­ke vla­de, a da ra­ču­ni­ca i rast BDP-a idu na­ru­ku pen­zi­o­ne­ri­ma. Či­ni mu se da će mno­go ve­ća kom­pli­ka­ci­ja bi­ti iz­me­na po­sto­je­ćeg za­ko­na i vra­ća­nje na za­kon o PIO pre­ma kom bi se pen­zi­je po­no­vo uskla­đi­va­le dva pu­ta go­di­šnje.

Mi­loj­ko Arić, pro­fe­sor Eko­nom­skog fa­kul­te­ta u Be­o­gra­du, skep­ti­čan je da će do to­ga do­ći. Ar­sić ka­že da ni­je re­še­nje da se sva­ke go­di­ne na dru­gi na­čin uskla­đu­ju pen­zi­je, već da se du­go­roč­no re­ši ovo pi­ta­nje, jer ono naj­vi­še in­te­re­su­je pen­zi­o­ne­re.

– Sve i da vla­da od­lu­či da ni­šta ne me­nja od na­red­ne go­di­ne po pi­ta­nju pen­zi­ja, mi­ni­stri u Ne­ma­nji­noj bi već sa­da tre­ba­lo da kre­nu u ras­pra­vu ka­da će se pre­ći na no­vi na­čin uskla­đi­va­nja. Da li će to bi­ti sta­ra švaj­car­ska for­mu­la, ili uskla­đi­va­nje jed­nom go­di­šnje, što je iz­vo­dlji­vo. Jer in­fla­ci­ja u Sr­bi­ji vi­še ni­je dvo­ci­fre­na da bi pen­zi­je mo­ra­le dva pu­ta da se uskla­đu­ju. S tim što to no­vo uskla­đi­va­nje tre­ba da pra­ti re­a­lan rast tro­ško­va, ko­ji opet za­vi­si od BDP-a, ka­že prof. Ar­sić.

Iako ve­ći­na pen­zi­o­ne­ra sma­tra da bi ovo pri­vre­me­no uma­nje­nje pen­zi­ja mo­glo da po­sta­ne traj­no, u Za­ko­nu o pri­vre­me­nom uma­nje­nju, u de­lu (ustav­ni osnov za do­no­še­nja za­ko­na) do­slov­ce sto­ji „po­seb­no tre­ba ima­ti u vi­du da je me­ra sma­nje­nja pen­zi­ja vre­men­ski ogra­ni­če­na (pri­me­nju­je se za­ključ­no sa is­pla­tom pen­zi­ja za me­sec de­cem­bar 2017. go­di­ne), kao i da je uve­de­na is­klju­či­vo sa ci­ljem pre­vla­da­va­nja, od­no­sno ot­kla­nja­nja ne­ga­tiv­nih po­sle­di­ca fi­nan­sij­ske kri­ze, što zna­či da ona eg­zi­sti­ra u prav­nom po­ret­ku Re­pu­bli­ke Sr­bi­je sa­mo to­li­ko du­go dok po­seb­no va­žni raz­lo­zi jav­nog in­te­re­sa oprav­da­va­ju nje­nu pri­me­nu. Za­kon ure­đu­je na­čin is­pla­te pen­zi­ja po­čev od is­pla­te za no­vem­bar 2014. za­ključ­no sa is­pla­tom pen­zi­ja za de­cem­bar 2017. go­di­ne”

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik