Pet zlatnih lekcija samostvorenih milionera: Kako izgraditi bogatstvo od nule?

Bez autora
Jul 10 2025

Većina milionera nisu nasljednici bogatstva, posebno u SAD, već su do bogatstva stigli sopstvenim trudom.

Iako se to ponekad čini kao san, izgradnja finansijskog uspjeha je moguća – ali pod uslovom da ste spremni na izazovan i često neudoban put.

Portal GOBankingRates je pitao uspješne, samostalno stečene milionere koje su ključne lekcije naučili dok su gradili svoje bogatstvo. Evo šta su podijelili.

1. Bit će teško – i morat ćeš da izdržiš

Ako niko drugi ne finansira tvoju ideju ili biznis, moraćeš sam da uložiš sopstveni novac – što često znači život sa minimalnim troškovima.

„U mom slučaju to je značilo kupovinu polovne kamionete preko oglasa, štampanje i ručno sječenje šablona za ime firme koje sam farbom nanosila na vozilo, pozajmljivanje merdevina od prijatelja i pažljivo upravljanje cash flow-om kupujući samo osnovni inventar“, kaže En Meginti, autorka podkasta “How I Built My Small Business” (“Kako sam igradila sopstveni mali biznis”).

2. Moraš da naučiš da radiš ono što ti je neprijatno

Hina Kan, trenerica za mentalne performanse i samostalno stečena milionerka, shvatila je da ključ uspjeha nije samo u ideji – već u spremnosti da se prodaje.

„Željela sam prihod, ali sam istovremeno odbijala ideju prodaje. Sve se promijenilo kada sam shvatila da bez prodaje ne mogu da pomognem ljudima. Naučila sam da prodaja nije nešto što radiš nekome, već za nekoga“, kaže Hina.

3. Nije stvar u „aha“ trenutku – već u svakodnevnom radu

Inspirativni trenutak može da vas pogura, ali dugoročni uspjeh dolazi iz svakodnevnog napora.

„Naš uspjeh nije došao zbog jedne briljantne odluke, već jer smo svakog dana pravili male, bolne, ali nužne prilagodbe – dok se efekti nijesu nagomilali“, kaže Jason Vingeant, direktor kompanije Emerald Ocean Ltd.

4. Uspjeh zavisi od toga kako se nosiš s neuspjehom

Neuspjeh je neizbježan – ali način na koji ga podnosiš pravi razliku.

„Bogatstvo nije nagrada za naporan rad, već rezultat fokusiranog pada i brzog oporavka“, kaže Stiv Taplin, izvršni direktor Sonatafy Technology. „Najveća prednost je bila što sam brzo griješio, priznao greške i učio iz njih. Da sam to ranije shvatio, ranije bih uspio.“, prenosi Investitor me.

5. Ne čekaj „pravi trenutak“ da počneš

Većina ljudi nikad neće osjetiti da su 100% spremni – ali upravo tada treba krenuti.

„Ne čekajte da se osjećate spremno, da se ekonomija promijeni ili da otplatite dugove“, kaže Ketrin Kameron iz Diamond Academy Coaching. „Počnite odmah da se ponašate kao osoba koja već ima bogatstvo – i ta stvarnost će brže postati vaša.“

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik