Plastenici kao porodični posao

Bez autora
Apr 26 2015

Mnogi poljoprivrednici, koji imaju malo zemljišta u svom posedu šansu za zaradu vide u plasteničkoj proizvodnji povrća. Posla u plastenicima ima gotovo čitave godine a može se uzgajati sve od povrća. Srđan Novković iz Bavaništa pre 15 godina počeo je da se bavi plasteničkom proizvodnjom. Kao i mnogi,krenuo je korak po korak i postepeno proširivao proizvodnju. Sada ima osam plastenika, koje je sam pravio i koji se prostiru na 25 ari. Proizvodi isključivo paradajz a prodaje i rasad. Iako je krenuo sam, vremenom je to postao porodični posao. Trudi se da proizvodnja bude što prirodnija,a za oprašivanje u plasteniku koristi bumbare. Za nepunih mesec dana prvi paradajz iz Srđanovih plastenika biće zreo. Sa plasmanom ,kaže, nema problema, jer robu već godinama prodaje na veliko u Beogradu i Pančevu.

Plastenici kao porodični posaoMnogi poljoprivrednici, koji imaju malo zemljišta u svom posedu šansu za zaradu vide u plasteničkoj proizvodnji povrća. Posla u plastenicima ima gotovo čitave godine a može se uzgajati sve od povrća.

Srđan Novković iz Bavaništa pre 15 godina počeo je da se bavi plasteničkom proizvodnjom. Kao i mnogi,krenuo je korak po korak i postepeno proširivao proizvodnju. Sada ima osam plastenika, koje je sam pravio i koji se prostiru na 25 ari. Proizvodi isključivo paradajz a prodaje i rasad.

Iako je krenuo sam, vremenom je to postao porodični posao. Trudi se da proizvodnja bude što prirodnija,a za oprašivanje u plasteniku koristi bumbare.

Za nepunih mesec dana prvi paradajz iz Srđanovih plastenika biće zreo. Sa plasmanom ,kaže, nema problema, jer robu već godinama prodaje na veliko u Beogradu i Pančevu.

I Vladimir Mladenović iz tog mesta odlučio je da se oproba u proizvodnji povrća , iako se njegova porodica već godinama bavi ratarstvom. Ima tri plastenika i uzgaja paradajz i papriku, za rasad i prodaju. Od prošle godine počeo je da seje i krompir, jer ,kako kaže, od njega ima veću zaradu a manje posla.

Selo Bavanište poznato je pre svega po ratarskim kulturama i proizvodnji lekovitog bilja, ipak u poslednjih nekoliko godina sve veći broj mladih poljoprivrednika odlučuje se i za plasteničku proizvodnju povrća.

Iako zahteva naporan rad gotovo cele godine, naši sagovornici se slažu da ako se radi kako treba, može dobro i da se zaradi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog

Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik