Plate male za nove kredite

Bez autora
Jul 01 2012

Banke se ovih dana utrkuju koja će brže i pod „povoljnijim“ uslovima odobriti gotovinski kredit ili refinansirati zajam neke druge banke. Jednostavno, vodi se žestoka borba za nove klijente. Većina banaka potpisuje i posebne ugovore sa firmama, tako da zaposleni koji žele da se reše neke nepovoljne pozajmice to mogu da učine pod nešto povoljnijim uslovima nego što su u zvaničnoj ponudi. I pored toga što se nude razne pogodnosti, od niže kamate, grejs-perioda do produženog roka otplate, malo se ko odlučuje na novi kredit. Razlog su niske plate i sve veći broj preduzeća koja zarade i ne isplaćujuju. A tu je i strah da li će se posao zadržati. Time se zatvara začarani krug - banke teško mogu da nađu nove, dobre klijente, a građani izbegavaju da se (ponovo) zadužuju.

Plate male za nove krediteBanke se ovih dana utrkuju koja će brže i pod „povoljnijim“ uslovima odobriti gotovinski kredit ili refinansirati zajam neke druge banke. Jednostavno, vodi se žestoka borba za nove klijente.

Većina banaka potpisuje i posebne ugovore sa firmama, tako da zaposleni koji žele da se reše neke nepovoljne pozajmice to mogu da učine pod nešto povoljnijim uslovima nego što su u zvaničnoj ponudi.

I pored toga što se nude razne pogodnosti, od niže kamate, grejs-perioda do produženog roka otplate, malo se ko odlučuje na novi kredit.

Razlog su niske plate i sve veći broj preduzeća koja zarade i ne isplaćujuju. A tu je i strah da li će se posao zadržati...

Time se zatvara začarani krug - banke teško mogu da nađu nove, dobre klijente, a građani izbegavaju da se (ponovo) zadužuju.

- Bankarska kampanja da se zajam može dobiti odmah samo je mamac za klijente, jer malo ko zaista izađe iz banke sa novcem - kaže ekonomista Goran Nikolić.

- Oni koji bi hteli da se zaduže uglavnom imaju niske plate, pa ne ispunjavaju bankarske uslove. Pri tom mogu da uzmu samo dinarske pozajmice, za koje se ne polaže depozit od 30 odsto, a one su veoma skupe.

Bankari tvrde da za nekoliko minuta mogu da saznaju da li građanin može da uzme kredit ili ne. Službenik povlači izveštaj iz Kreditnog biroa u kome su svi podaci o ranijim zaduživanjima i njihovom izmirivanju, a iz firme se uzimaju podaci o visini plate. Bitno je i da li preduzeće u kome radi dobro posluje, odnosno da nema blokiran račun, što je danas teško.

Ako je sve u redu, a najčešće nije, na isplatu kredita čeka se tri do sedam dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik