Plato Srbija 2 projekat za bolje poslovne rezultate

Bez autora
Jan 20 2013

Projekat Plato Srbija 2 je nastavak projekta Plato Srbija, koji se realizuje od 2009. do 2011. godine, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i VOKA komorom Istočne Flandrije. Projekat, u kojem učestvuje nekoliko stotina malih i srednjih privrednih društava, sa teritorija pojedinih regionalnih privrednih komora, uz nacionalnu koordinaciju PKS, zbog uspešne realizacije, nastavljen je kao Plato Srbija 2, u saradnji sa RPK Subotica, RPK Valjevo i RPK Kruševac. Plato Srbija je projekat koristan za razvoj malih i srednjih preduzeća, a regionalne komore Učesnici koriste ga pre svega, za razvoj MSP na lokalnom nivou. Projekat predstavlja uspešnu praksu razmene informacija, znanja i iskustva među projektnim partnerima, velikim, srednjim i malim preduzećima, doprinosi poboljšanju poslovanja malih preduzeća, ostvarivanju boljih poslovnih rezultata, kao i uspostavljanju kontakata s privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu.

Plato Srbija 2 projekat za bolje poslovne rezultateProjekat Plato Srbija 2 je nastavak projekta Plato Srbija, koji se realizuje od 2009. do 2011. godine, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) i VOKA komorom Istočne Flandrije, istaknuto je na sastanku koordinatora i mentora projekta “Plato Srbija 2” u Privrednoj komori Srbije.

Projekat, u kojem učestvuje nekoliko stotina malih i srednjih privrednih društava, sa teritorija pojedinih regionalnih privrednih komora, uz nacionalnu koordinaciju PKS, zbog uspešne realizacije, nastavljen je kao Plato Srbija 2, u saradnji sa RPK Subotica, RPK Valjevo i RPK Kruševac.

Plato Srbija je projekat koristan za razvoj malih i srednjih preduzeća, a regionalne komore Učesnici koriste ga pre svega, za razvoj MSP na lokalnom nivou, rekao je koordinator malih i srednjih preduzeća i Zajednice preduzetnika PKS dr Aleksandar Gračanac.

Prema njegovim rečima, projekat predstavlja uspešnu praksu razmene informacija, znanja i iskustva među projektnim partnerima, velikim, srednjim i malim preduzećima, doprinosi poboljšanju poslovanja malih preduzeća, ostvarivanju boljih poslovnih rezultata, kao i uspostavljanju kontakata s privrednim subjektima u zemlji i inostranstvu.

Evropska mreža Plato za razvoj i medjusobnu saradnju malih i srednjih preduzeća nastala je devedesetih godina u Belgiji, proširila se u druge evropske zemlje i danas obuhvata mrežu preko 8.500 malih i srednjih i preko 700 velikih preduzeća iz 21 evropske zemlje. Mreža funkcioniše na istim principima u svim državama, vodeći računa o regionalnim i lokalnim karakteristikama malih i srednjih privrednih društava. Evropska komisija je izabrala mrežu Plato za jednu od deset najboljih za programe obuke kadrova i menadžera malih i srednjih privrednih društava. Plato je jedan od najuspešnijih projekata u smislu doprinosa zapošljavanju i ukupnom privrednom razvoju zemalja - članica, dodao je Gračanac, koji će biti i jedan od mentora predstavnicima MSPD, o temama: finansiranje MSP i alternativno finansiranje, liderstvo i ljudski resursi i menadžment veštine u upravljanju MSP.

Nacionalni koordinator Platoa Srbija Aleksandar Nikolić predočavajući motive malih i srednjih preduzeća da učestvuju u ovakvim mrežama znanja, istakao je da se na ovaj način mala i srednja preduzeća povezuju sa mentorima u velikim i srednjim kompanijama i koriste njihovo znanje i iskustvo. Vlasnicima malih preduzeća, koji su odgovorni za sve u svojim kompanijama, od upravljanja finansijama, ljudskim resursima, nabavkama, do marketinga, nedostaju vreme i novac za skupe i dugotrajne obuke. Nikolić je predstavio Akcioni plan i plan komunikacije projekta Plato Srbija 2, ulogu koordinatora i mentora i grupnu vežbu “Pasoš MSPD” kao pripremu za Timbilding sa učesnicima projekta MSPD, saopšteno je iz PKS.

Koordinatorka projekta Plato Srbija 2 Vera Veljanovski upoznala je koordinatore i mentore sa osnovnim idejama Plato projekta i istakla da su glavni ciljevi mreže Plato uspostavljanje konekcija vlasnika malih i srednjih preduzeća, unapređenje njihovog poslovanja, povećanje konkurentnosti i podsticaj dinamike lokalnog razvoja, razmena iskustva i transfer znanja, kao i profesionalizacija vlasnika MSP. U samoj realizaciji, grupa od 10-15 preduzetnika prisustvuje mesečnim sastancima pod vođstvom  mentora i koordinatora, razmatraju teme koje sami biraju  i uz pomoć mentora, rešavaju probleme u poslovanju.

PKS je bila je partner i u Plato Koopera, uz Voka Privrednu komoru Istočne Flandrije, Regionalnu privrednu komoru Niš, Privrednu komoru Bugarske, Privrednu komoru Oltenije, Kraiova, Rumunija, koji je uspešno realizovan od 2010. do 2012. godine. Vrednost projekta bila je 272.842 evra, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik