Podizanje kredita u radnji jednostavnije, ali i skuplje

Bez autora
Mar 02 2011

Kredit bez odlaska u banku pogodan je za sve koji žele da uštede na vremenu, ali ne i za one koji žele da uštede na kućnom budžetu. Brži rok za odobravanje i jednostavnija procedura biće naplaćeni kroz mesečnu ratu. Na rok otplate od dve godine i za vrednost robe od, recimo, 40.000 dinara, na mesečnom nivou rata može da bude viša za nekoliko stotina dinara nego u slučaju klasičnog potrošačkog ili keš kredita u banci. Mesečna kamata, kada je reč o kreditima bez odlaska u banku, u većini slučajeva je oko 2,5 odsto, što je u visini kamate na dozvoljeni minus koji se smatra najskupljom pozajmicom. Treba imati u vidu da je na godišnjem nivou to oko 30 odsto, dok je godišnja kamata na potrošačke kredite u dinarima u većini banaka od 22 do 29 odsto. Kako bi olakšali klijentima proceduru, banke su na svoje sajtove ili veb-prezentacije prodavnica postavile zahteve, tako da i pre odlaska u prodavnicu možete u firmi da popunite sve neophodne podatke.

Podizanje kredita u radnji jednostavnije, ali i skupljeKredit bez odlaska u banku pogodan je za sve koji žele da uštede na vremenu, ali ne i za one koji žele da uštede na kućnom budžetu. Brži rok za odobravanje i jednostavnija procedura biće naplaćeni kroz mesečnu ratu...

Na rok otplate od dve godine i za vrednost robe od, recimo, 40.000 dinara, na mesečnom nivou rata može da bude viša za nekoliko stotina dinara nego u slučaju klasičnog potrošačkog ili keš kredita u banci.

Mesečna kamata, kada je reč o kreditima bez odlaska u banku, u većini slučajeva je oko 2,5 odsto, što je u visini kamate na dozvoljeni minus koji se smatra najskupljom pozajmicom. Treba imati u vidu da je na godišnjem nivou to oko 30 odsto, dok je godišnja kamata na potrošačke kredite u dinarima u većini banaka od 22 do 29 odsto. Kako bi olakšali klijentima proceduru, banke su na svoje sajtove ili veb-prezentacije prodavnica postavile zahteve, tako da i pre odlaska u prodavnicu možete u firmi da popunite sve neophodne podatke. Kada konačno odete u prodavnicu s popunjenim zahtevom, ako ispunjavate uslove za dobijanje kredita, on bi trebalo da vam bude odobren u roku od 24 sata, za razliku od klasičnih kredita, za koje je potrebno bar dva do tri dana.

Uslovi za dobijanje ovakvih kredita su manje-više isti u svim bankama, a to su zaposlenje u poslednjih tri do šest meseci kod istog poslodavca i kreditna sposobnost, odnosno da rata ne prelazi 40 odsto mesečnih primanja, a u pojedinim bankama je kreditna zaduženost i 50 odsto. Za ovu vrstu kredita nije potrebno imati otvoren tekući račun u banci s kojom određena prodavnica ima sklopljen ugovor. Sajt www.banke.online navodi i da formulari, koji se popunjavaju u prodavnicama, sadrže i pitanja tipa: koliko meseci stanujete na poslednjoj adresi, broj izdržavanih članova porodice, ko je vlasnik kuće ili stana u kojem živite i na koga se vodi fiksni telefon.

Ipak, uslovi za dobijanje klasičnih keš ili potrošačkih kredita su nešto stroži i zavise od dužine radnog staža i od toga da li klijent ima otvoren tekući račun u toj banci i da li prima platu preko njega. Tu su i platne liste za nekoliko meseci, fotokopije ličnih dokumenata. Pojedine banke su limitirale i minimalni iznos kredita od 50.000 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik