Pojačati sistem javnih skladišta

Bez autora
Mar 13 2014

Država će odgovarajućim stimulativnim merama podržati jačanje sistema javnih skladišta, kako bi poljoprivrednici mogli da uskladište znatno više robe i tako sačekaju veću cenu na tržištu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić na predstavljanju projekta “Zdrava ekonomija”, na kojem zajedno učestvuju Kompenzacioni fond, EBRD, FAO i resorno ministarstvo. Sistem javnih skladišta u Srbiji mora da bude na višem nivou, odnosno, da ih bude znatno više nego sada, kako bi poljoprivrednici mogli da ostave na sigurnom svoje proizvode, i da sačekaju veću cenu na tržištu, izjavio je ministar poljoprivrede. Najavljujući podršku Ministarstva kompenzacionom fondu Srbije u akciji na jačanju sistema javnih skladišta, ministar Glamočić je podsetio da je takvih kapaciteta u našoj zemlji sada svega 16 što je nedovoljno za potrebe naših poljoprivrednika.

Pojačati sistem javnih skladištaDržava će odgovarajućim stimulativnim merama podržati jačanje sistema javnih skladišta, kako bi poljoprivrednici mogli da uskladište znatno više robe i tako sačekaju veću cenu na tržištu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić na predstavljanju projekta “Zdrava ekonomija”, na kojem zajedno učestvuju Kompenzacioni fond, EBRD, FAO i resorno ministarstvo.

Sistem javnih skladišta u Srbiji mora da bude na višem nivou, odnosno, da ih bude znatno više nego sada, kako bi poljoprivrednici mogli da ostave na sigurnom svoje proizvode, i da sačekaju veću cenu na tržištu, izjavio je ministar poljoprivrede.

Najavljujući podršku Ministarstva kompenzacionom fondu Srbije u akciji na jačanju sistema javnih skladišta, ministar Glamočić je podsetio da je takvih kapaciteta u našoj zemlji sada svega 16 što je nedovoljno za potrebe naših poljoprivrednika.

U Srbiji je evidentirano oko 400 silosa, sa ukupnim kapacitetom oko četiri miliona tona, ali samo 86 ima tehničke uslove, da bi ubuduće mogli da uđu u sistem javnih skladišta. Ministar Glamočić je naglasio da je srpskoj poljoprivredi neophodno oko 10 miliona tona skladišnog prostora i dodao da od kompenzacionog fonda očekuje, da u predstojećem periodu, bude oformljeno još najmanje 10 javnih skladišta.

Mi moramo da oživimo tu ideju, da proširimo broj javnih skladišta, da ih unapredimo, i da naše poljoprivrednike dodatno stimulišemo da ostavljaju u njih svoju robu, istakao je ministar poljoprivrede i dodao da je to dobrobit ne samo za proizvođače, nego i za državu.

Poslednje inspekcijske kontrole pokazale su da nije bilo ni jedne zamerke na rad javnih skladišta, naglasio je ministar Glamočić i istakao da će ranije najavljeni povoljni krediti za poljoprivrednike početi da se odobravaju ovih dana što će proizvođačima omogućiti da kupe deo opreme, ali i da izgrade manja skladišta.

Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u Srbiji Miloš Milovanović, istakao je da sistem javnih skladišta može da bude u doglednom periodu znatno unapređen što će biti od velike koristi ne samo za poljoprivrednike, nego i za skladištare.

Zamenica direktora Kompenzacionog fonda Tatjana Đukanović najavila je da će ovih dana, u okviru projekta "Zdrava ekonomija", biti priređen karavan u 20 lokalnih samouprava širom Srbije na kojem će biti predstavljen sistem javnih skladišta.

Kako je istaknuto na konferenciji, u okviru unapređenog sistema javnih skladišta, poljoprivredni proizvođači u Srbiji imaće priliku da uskladištenu robu daju kao garanciju za eventualne kredite radi unapređenja svoje proizvodnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik