Porast industrijske proizvodnje i izvoza u Srbiji, ali i dalje teška situacija

Bez autora
Apr 22 2010

U Srbiji je došlo do izvesnog porasta industrijske proizvodnje i izvoza, uz smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, ocenila je Evropska komisija, ali je i zaključila da je u zemlji i još uvek teška ekonomska situacija. U ekonomsko-finansijskom izveštaju Komisije u Briselu za prvo tromesečje ove godine, navodi se da je početkom ove godine inflacija svedena na šest odsto godišnje, dok je budžetski deficit procenjen na 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je došlo do izvesnog smanjenja rashoda države. Srpski javni dug u februaru ove godine iznosio je 10,1 milijardi evra, a krajem decembra 2009. godine bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 31,3 odsto BDP-a. Vlada u Beogradu zbog budžetskog manjka bila je primorana da se zadužuje na domaćem i tržištu iz stranih izvora. Izvesno smanjenje budžetskih prihoda početkom ove godine može se pokazati "kao izazov".

Porast industrijske proizvodnje i izvoza u Srbiji, ali i dalje teška situacijaU Srbiji je došlo do izvesnog porasta industrijske proizvodnje i izvoza, uz smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, ocenila je Evropska komisija, ali je i zaključila da je u zemlji i još uvek teška ekonomska situacija.

U ekonomsko-finansijskom izveštaju Komisije u Briselu za prvo tromesečje ove godine, navodi se da je početkom ove godine inflacija svedena na šest odsto godišnje, dok je budžetski deficit procenjen na 4,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), iako je došlo do izvesnog smanjenja rashoda države.

Srpski javni dug u februaru ove godine iznosio je 10,1 milijardi evra, a krajem decembra 2009. godine bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 31,3 odsto BDP-a.

Vlada u Beogradu zbog budžetskog manjka bila je primorana da se za dužuje na domaćem i tržištu iz stranih izvora.
Kako navodi Evropska komisija, izvesno smanjenje budžetskih prihoda početkom ove godine može se pokazati "kao izazov".

- Krajem prošle godine donekle je bio veći priliv kapitala, uz prethodni veliki pad direktnih stranih investicija u prošloj i 2008. godini. Ipak, u januaru 2010. godine direktne strane investicije dostigle su 123 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom mesecu 2008. godine, a rezerve srpske centralne banke su u protekloj godini porasle u odnosu na prethodnu godinu - navodi Evropska komisija.

Međunarodni monetarni fond (MMF) u martu je dao povoljnu ocenu o rezultatima Srbije u sprovođenju ekonomskog programa u sklopu stend-baj aranžmana s MMF-om o raspoloživoj podršci Beogradu od ukupno dve milijarde i 970 miliona evra.

Srpska vlada je, kako ističe Evropska komisija, ipak povukla samo polovinu treće tranše stend-baj aranžmana od 360 miliona evra, iako je mogla povući celu tu svotu, pošto je nalaz MMF-a bio povoljan, tako da su sada ukupno povučena sredstva od MMF-a dostigla 1,3 milijarde evra.

Deficit platnog bilansa Srbije u prošloj godini bio je znatno smanjen i, mada i dalje dosta visok, predstavljao je minus 5,5 odsto u odnosu na 17,8 odsto u 2008. godini.

U januaru i februaru ove godine postepeno je počeo da se oporavlja izvoz, koji je bio za 13,3 odsto viši u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz smanjen za 5,3 odsto, tako da je i spoljnotrgovinski deficit bio manji za 20 odsto i dostigao 785,4 miliona evra.

Pad srpskog bruto društvenog proizvoda (BDP) krajem 2009. godine je usporen, mada je ukupno iznosio tri odsto za celu godinu. Najteži pad proizvodnje uočen je u građevinarstvu, 17,1 odsto i prerađivačkoj industriji, 15,3 odsto, dok je trgovina smanjena za 8,7 odsto.

Kako se kaže u analizi Komisije, skroman rast zabeležen je u transportu, 7,2 odsto i finansijskim posredovanjima, 5,1 odsto.

U tri poslednja meseca 2009. godine pad ekonomske aktivnosti je smanjen, a u prva dva meseca ove godine industrijska proizvodnja porasla je za tri odsto, ali je i dalje za 10,6 odsto niža od proseka u prošloj godini.

Prema istraživanju u oktobru prošle godine, nezaposlenost u Srbiji dostigla je stopu od 17,4 odsto, u odnosu na 14,7 odsto u 2008. godini, dok su bruto realne plate u četvrtom kvartalu prošle godine praktično mirovale, imajući u vidu da je došlo do zamrzavanja plata u javnom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik