Porast turističkog prometa

Bez autora
Feb 06 2011

Prošla godina je bila veoma teška za turizam tako da je ohrabruje što podaci od Nove godine pokazuju da je promet veći nego u istom periodu prošle. Posebno ohrabruje što, počev od druge polovine 2010, promet raste iz meseca u mesec. Sam januar je pokazao konstantan porast prometa i to garantuje da ćemo se vratiti na neke brojke koje su obeležile 2008. i 2009. godinu, pre nego što je naišao talas krize u Srbiju. Naročito su zimski turistički centri na početku 2011, imali bolju sezonu nego prošle godine. Bilo je više prirodnog snega, ali je i više urađeno na marketingu, posebno cenovnoj politici i sada su te ponude mnogo pristupačnije i prihvatljivije građanima Srbije, a i strancima koji to mogu da porede sa ponudom u okruženju.

Porast turističkog prometaProšla godina je bila veoma teška za turizam tako da je ohrabruje što podaci od Nove godine pokazuju da je promet veći nego u istom periodu prošle.

Državni sekretar za turizam Goran Petković je kazao da posebno ohrabruje što, počev od druge polovine 2010, promet raste iz meseca u mesec.

"Sam januar je pokazao konstantan porast prometa i to garantuje da ćemo se vratiti na neke brojke koje su obeležile 2008. i 2009. godinu, pre nego što je naišao talas krize u Srbiju", kazao je Petković.

Petković je primetio da su naročito zimski turistički centri na početku 2011, imali bolju sezonu nego prošle godine.

Bilo je više prirodnog snega, ali je i više urađeno na marketingu, posebno cenovnoj politici i sada su te ponude mnogo pristupačnije i prihvatljivije građanima Srbije, a i strancima koji to mogu da porede sa ponudom u okruženju, konstatovao je državni sekretar.

"Beograd," po Petkoviću, "beleži odlične rezultate kada je reč o stranim posetiocima i to je takođe ohrabrujuća činjenica, pogotovu imajući u vidu da 'Vizer' i druge niskobudžetske kompanije povećavaju broj letova za Beograd, te šanse za dovođenje stranih posetilaca rastu" Petković je dalje naveo kako u naredna dva meseca može da se očekuje povezivanje Beograda sa Briselom, pošto je to već urađeno sa Velikom Britanijom, Nemačkom, Holandijom i sa skandinavskim zemljama.

Sada je na redu marketinška kampanja obrade tih tržišta, i dovođenja većeg broja posetilaca iz tih krajeva, ukazao je državni sekretar.

Petković je ocenio da je dobro da su privatni investitori prepoznali šanse za građenje hotela u mestima koje imaju turističke potencijale širom Srbije.

Zlatibor takođe ima značajno investiranje, na Staroj planini je u toku izgradnja hotela, a prošle godine je krenula i na Kopaoniku izgradnja novih kapaciteta, u okrilju renoviranog i sređenog skijališta, naveo je Petković.

"Posebno raduje, što se težište ponude pomera sa hotela sa dve, na hotele sa tri i četiri zvezdice, a u najavi su i oni sa pet; jedan takav očekujemo da će biti otvoren relativno brzo u Beogradu na Studentskom trgu, a najavljen je i u Rajićevoj (ulici)", naveo je Petković.

Državni sekretar je ukazao da će na taj način "Hajat" koji je za sada jedini hotel takve vrste većeg kapaciteta u Beogradu, dobiti podršku, a glavni grad će biti prepoznatljiviji kao destinacija kroz kanale prodaje novih hotela i rezervacione sisteme na nekim drugim tržištima.

Petković je dodao da je krajnje vreme da se krene i sa rekonstrukcijom hotela "Jugoslavija" jer je sa međunarodnim lancem "Kempinski" ugovor odavno potpisan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik