Poreska osnovica 1,7 miliona dinara

Bez autora
Feb 20 2011

Svima koji su prošle godine zaradili po svim osnovima 1.708.200 dinara (oko 16.280 evra) biće poreska osnovica, definitivan limit zbog koga će, zaključno sa 15. martom 2011, Poreskoj upravi podneti poresku prijavu. Obveznik čiji je godišnji zbir oporezivih prihoda veći od 1.708.200 dinara ima pravo na lični odbitak od 227.760 dinara, kao i odbitak za svakog izdržavanog člana porodice u iznosu od 85.410 dinara. Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje. Poreznici podsećaju da prilikom plaćanja godišnjeg poreza na dohodak postoje i dvojne poreske stope od 10 i 15 procenata. Za obveznike koji su u prošloj kalendarskoj godini ostvarili prihod do šestostrukog prosečnog godišnjeg prihoda plaćaju godišnji porez na dohodak po stopi od 10 procenata.

Poreska osnovica 1,7 miliona dinaraSvima koji su prošle godine zaradili po svim osnovima 1.708.200 dinara (oko 16.280 evra) biće poreska osnovica, definitivan limit zbog koga će, zaključno sa 15. martom 2011, Poreskoj upravi podneti poresku prijavu.

Obveznik čiji je godišnji zbir oporezivih prihoda veći od 1.708.200 dinara ima pravo na lični odbitak od 227.760 dinara, kao i odbitak za svakog izdržavanog člana porodice u iznosu od 85.410 dinara, potvrđeno je u Poreskoj upravi. Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka za oporezivanje.

Poreznici podsećaju da prilikom plaćanja godišnjeg poreza na dohodak postoje i dvojne poreske stope od 10 i 15 procenata. Za obveznike koji su u prošloj kalendarskoj godini ostvarili prihod do šestostrukog prosečnog godišnjeg prihoda plaćaju godišnji porez na dohodak po stopi od 10 procenata. Oni koji su zaradili preko ove šestostruke godišnje prosečne zarade poreska stopa je 15 procenata. Prosečna godišnja bruto zarada za 2010. iznosila je 569.400 dinara. Novina je u tome što je od ove godine isti limit za osnovicu na koju se ovaj godišnji porez plaća za domaće, ali i za strance (rezidente i nerezidente).

Porez na dohodak građana plaća se na prihode iz svih izvora – zarade, prihodi od poljoprivrede i šumarstva, samostalnih delatnosti, autorskih prava, prava industrijske svojine, prihodi od kapitala, nepokretnosti.

Oporezivi prihod predstavlja razliku između bruto prihoda, koji je po nekom od osnova ostvario poreski obveznik, i troškova koje je imao. Porez na dohodak građana plaća se po odbitku od svakog pojedinačnog prihoda.

Poreske prijave moraju da podnesu i stranci s prebivalištem u Srbiji i građani Srbije koji u inostranstvu rade za domaće kompanije.

Zakonom je predviđeno da svi građani, koji uopšte ne podnesu ili zakasne s podnošenjem poreske prijave nadležnom poreskom organu, ili ne navedu tačne podatke od kojih zavisi obračun visine poreza, budu kažnjeni novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Kazne za one koji izbegnu da plate ovaj porez zavisiće od visine utajenog poreza. Jedna je kazna ukoliko je budžet oštećen za 150.000, a druga ako je u pitanju 1,5 miliona dinara. U slučaju utaje od 1,5 miliona dinara biće podnete krivične prijave i sledi kazna zatvora od jedne do tri godine. Za utaju od 1,5 do sedam miliona predviđena je zatvorska kazna od tri do pet godina, a za izbegavanje plaćanja za iznos veći od 7,5 miliona dinara kazne su još oštrije, tvrde poreznici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik