Porez na stan veći i 80 odsto

Bez autora
Feb 03 2014

Gradovi i opštine spremili su nove iznose nameta na posedovanje nekretnina. Najgore će proći oni koji imaju imovinu u Beogradu, a najbolje Valjevci.Vlasnik novog stana od 60 kvadrata u centru prestonice, ove godine će za porez na imovinu platiti najmanje 12.000 dinara, dok će Beograđani koji žive u trećoj zoni proći i do tri puta jeftinije. Kako najavljuju gradske vlasti, povećanje poreza u Beogradu ići će i do 80 odsto, a koliki će tačni iznosi biti, saopštiće u aprilu. Građani iz svih opština u Srbiji ove godine će platiti veće iznose za porez na imovinu, pre svega jer je ukinuta naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i automatski obračunata u ovaj porez, ali i zato što se u obračunu više neće računati knjigovodstvena već tržišna vrednost nekretnine.

Porez na stan veći i 80 odstoGradovi i opštine spremili su nove iznose nameta na posedovanje nekretnina. Najgore će proći oni koji imaju imovinu u Beogradu, a najbolje Valjevci.

Vlasnik novog stana od 60 kvadrata u centru prestonice, ove godine će za porez na imovinu platiti najmanje 12.000 dinara, dok će Beograđani koji žive u trećoj zoni proći i do tri puta jeftinije. Kako najavljuju gradske vlasti, povećanje poreza u Beogradu ići će i do 80 odsto, a koliki će tačni iznosi biti, saopštiće u aprilu.

Građani iz svih opština u Srbiji ove godine će platiti veće iznose za porez na imovinu, pre svega jer je ukinuta naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i automatski obračunata u ovaj porez, ali i zato što se u obračunu više neće računati knjigovodstvena već tržišna vrednost nekretnine.

Tako će vlasnik stana iste kvadrature u centru Niša koji je prošle godine, uključujući i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta, plaćao 5.100 dinara, ove godine na ime poreza na imovinu platiti 6.700 dinara.

- Prema odluci grada Niša, obračun poreza na imovinu za 2014. radiće se na osnovu površine, lokacije i prosečne tržišne cene stana u periodu od 1. januara do 30. septembra 2013. - navodi Nina Ilić, šef Odseka za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda lokalne samouprave.

Veći izdatak za ovaj namet osetiće i Kruševljani, gde će oni koji žive u stanu od 60 kvadrata morati da plate 6.000 dinara, 1.000 više nego u 2013. U Valjevu se, na primer, godišnji porez na imovinu kreće od 4.000 za najstarije kuće u drugoj zoni do 9.000 dinara za nove stanove u prvoj zoni.

U Pirotu će, kako kažu gradske vlasti, porez na nove stanove biti veći, dok će se druge nepokretnosti, poput kuća, garaža, garažnih mesta, poslovnog prostora i zemljišta oporezivati manjom stopom nego lane.

Veće iznose na poreskim rešenjima trebalo bi da očekuju i Novosađani i Čačani, mada su oni to neprijatno iznenađenje imali i prošle godine. Prema aktuelnim rešenjima, oni su i u 2013. morali da plate od dva do tri puta veći porez na stan, jer su opštine odlučile da iskoriste zakonsku mogućnost i oporezuju ih maksimalnom stopom.

Vlasti u Čačku navode da je prosečna osnovica za stan od 60 kvadrata u novogradnji 3,5 miliona dinara, pa bi porez iznosio 7.700 dinara, što je za oko 20 odsto niže nego u 2013. Međutim, priznaju da će vlasnici starijih stanova i kuća plaćati veći porez nego lani.

U Novom Sadu uveravaju da povećanje neće preći 20 odsto.

- Iznos poreza na imovinu biće veći za pojedine zone najviše za 20 odsto, ali i manji za periferne delove za trećinu - kaže za “Blic” Dejan Mandić, član Gradskog veća za finansije u Novom Sadu.

On je naveo da je vrednost stanova obračunata na osnovu podataka Republičkog Zavoda za statistiku i Poreske uprave, pa je prosečna cena po kvadratu od 102.000 do 117.000 dinara.

- Cena kvadrata je pala u odnosu na ranije godine, zato ne možemo da uzimamo podatke iz ranijeg perioda. Za prvu zonu smo uzeli vrednost od 100.000 dinara, a za drugu zonu je uzeta vrednost od 88.000 dinara po metru kvadratnom - objasnio je Mandić računicu koje se držala uprava Novog Sada.

Plaća ko prijavi

Porez na imovinu plaćaju oni koji su svoje nekretnine prijavili. Računa se da svaka peta kuća nije u evidenciji.

Do 15. februara uplata prve rate

Prvu ratu poreza na imovinu građani moraju da plate do 15. februara. Kako, verovatno, dotad neće stići nova rešenja i obračun poreza na nekretnine, obveznici ovog poreza moraju da uzmu prošlogodišnje rešenje i uplate četvrtinu iznosa rate iz tog rešenja.

Ove godine 15. februar pada u nedelju, pa će poreznici prihvatati i uplate koje im se dostave prvog radnog dana, nakon Sretenja. U svakom slučaju, bolje je uplatiti prvu ratu pre praznika.

Porez na imovinu moguće je platiti u četiri rate i to do 15. dana u februaru, te u maju, avgustu i novembru. Svake godine, poreznici apeluju na građane da na vreme izmire prvu ratu, jer se za svaki dan zakašnjenja plaća zatezna kamata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik