Poskupela sredstva za higijenu

Bez autora
Feb 23 2012

Jačanje kursa evra veoma brzo prelilo se i u prodavnice. Uvozna tehnika, kućna hemija, odeća, ali i pića i slatkiši pojedinih dobavljača poskupeli su od tri do osam odsto. U pojedinim trgovinama, početkom ove nedelje, nove, više cene stigle su i za uvoznu kozmetiku. Kreme, sapuni, mleka za telo i losioni poskupeli su do 10 odsto. Tako „nivea“ krema od 75 grama, umesto 136, košta 151 dinar, mleko za telo od 400 mililitara sa 474 poskupelo je na 526 dinara. Bebi krema „nivea“ od 150 grama skuplja je za tridesetak dinara i sada je 365, a cena toaletnog sapuna od 100 grama sa 72 skočila je na 80 dinara. Istovremeno, uvozni deterdženti poput „arijela“ i „tajda“ sve ređe su na akcijskoj ponudi. Standardno pakovanje „arijela“ od tri kilograma najčešće je od 700 do 750, a „tajda“ do 670 dinara. Na akcijskom sniženju, cena je bila i do 150 dinara niža. Poskupljenja nisu zaobišla ni veća pakovanja praška, pa za šest kilograma treba izdvojiti i do 1.500 dinara.

Poskupela sredstva za higijenuJačanje kursa evra veoma brzo prelilo se i u prodavnice.

Uvozna tehnika, kućna hemija, odeća, ali i pića i slatkiši pojedinih dobavljača poskupeli su od tri do osam odsto. U pojedinim trgovinama, početkom ove nedelje, nove, više cene stigle su i za uvoznu kozmetiku.

Kreme, sapuni, mleka za telo i losioni poskupeli su do 10 odsto. Tako „nivea“ krema od 75 grama, umesto 136, košta 151 dinar, mleko za telo od 400 mililitara sa 474 poskupelo je na 526 dinara. Bebi krema „nivea“ od 150 grama skuplja je za tridesetak dinara i sada je 365, a cena toaletnog sapuna od 100 grama sa 72 skočila je na 80 dinara.

Istovremeno, uvozni deterdženti poput „arijela“ i „tajda“ sve ređe su na akcijskoj ponudi. Standardno pakovanje „arijela“ od tri kilograma najčešće je od 700 do 750, a „tajda“ do 670 dinara. Na akcijskom sniženju, cena je bila i do 150 dinara niža. Poskupljenja nisu zaobišla ni veća pakovanja praška, pa za šest kilograma treba izdvojiti i do 1.500 dinara.

Pojedini uvoznici objašnjavaju da su nove, „teže“ cenovnike uskladili s kretanjem na kursnim listama, odnosno naglim skokom evra u odnosu na dinar.

Za razliku od butika i manjih radnji, u supermarketima kažu da se skok vrednosti evra još uvek nije u velikoj meri osetio. Veliki prometnici mahom se preračunavaju i očekuju dalja kretanja kursa na tržištu.

- U narednom periodu treba računati na dalji pad standarda stanovništva - ocenjuju ekonomisti.

- Mesečna primanja mahom će se izdvajati za prehrambene proizvode, tako da će vrlo malo para da ostaje za druge potrebe. Ako uz to postoji i neko zaduženje, kredit, zbog klizanja domaće valute mnogi će biti primorani da izdvajaju veću količinu novca za pokriće rate.

Tržište diktira

Na pitanje da li ima cenovnih pritisaka kod robe široke potrošnje, uvoznici i distributeri mahom ukazuju na to da sada svi prate situaciju na tržištu i kursnim listama i da će reagovati ukoliko dođe do dodatnih drastičnih pomeranja. Većina specijalizovanih trgovinskih lanaca, koji prodaju belu tehniku i kućne aparate, kažu da su zbog jačanja evra nedavno povećali cene svojih proizvoda za pet do 10 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik