Posle dozvoljenog minusa pojeftinjuju dinarski krediti

Bez autora
Mar 19 2014

Kao što se i očekivalo, dinarski krediti su pojeftinili, a nekoliko banaka već je snizilo kamatnu stopu. Nedavno je to učinila Vojvođanska banka koja je smanjila kamatne stope i naknade na dinarske kredite, pa je od ovog meseca u ponudi dinarski keš kredit sa fiksnom nominalnom kamatnom stopom od 9,9 odsto u prvih šest meseci otplate. Nakon isteka tog perioda kamatna stopa kreće se od 18,9 odsto, a efektivna kamatna stopa od 17,61 odsto. Ove godine kamate na kredite počeće da padaju, jer se očekuje pad referentne kamatne stope NBS i belibora, uz već nisku i stabilnu inflaciju. Inflacija je na dosta niskom, stabilnom nivou, i mi očekujemo da će samim tim referentna kamatna stopa i belibor još više pasti, tako da će to dovesti do pada cene kredita, kaže Vojislav Lazarević, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

Posle dozvoljenog minusa pojeftinjuju dinarski kreditiKao što se i očekivalo, dinarski krediti su pojeftinili, a nekoliko banaka već je snizilo kamatnu stopu.

Nedavno je to učinila Vojvođanska banka koja je smanjila kamatne stope i naknade na dinarske kredite, pa je od ovog meseca u ponudi dinarski keš kredit sa fiksnom nominalnom kamatnom stopom od 9,9 odsto u prvih šest meseci otplate. Nakon isteka tog perioda kamatna stopa kreće se od 18,9 odsto, a efektivna kamatna stopa od 17,61 odsto.

- Ove godine kamate na kredite počeće da padaju, jer se očekuje pad referentne kamatne stope NBS i belibora, uz već nisku i stabilnu inflaciju. Inflacija je na dosta niskom, stabilnom nivou, i mi očekujemo da će samim tim referentna kamatna stopa i belibor još više pasti, tako da će to dovesti do pada cene kredita - kaže Vojislav Lazarević, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

A posle preporuke Narodne banke Srbije, desest banaka od 29 snizilo je cenu dozvoljenog minusa. Sve više se mogu čuti najave da će sniziti cenu i kada je reč o potrošačkim kreditima i karticama.

Preduslov da se reši problem visokih kamata je da dinar bude stabilan, a inflacija u predviđenim okvirima.

Najniže kamate na dozvoljeno prekoračenje sada imaju Čačanska banka (24 odsto godišnje), VTB banka (24 do 25 odsto) i Unikredit banka (23,9 do 24,9 odsto), a najveće smanjenje sprovela je Banka Inteza.

Među bankama koje su snizile kamate nalaze se i Rajfajzen banka, NLB banka, Komercijalna banka, KBM banka Kragujevac, Hipo Alpe Adrija banka i Marfin banka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik