Potrošači ne poznaju svoja prava

Bez autora
Mar 15 2011

Predstavnici potrošačkih organizacija jednodušno su ocenili da građani ne poznaju svoja potrošačka prava. Više od 80 odsto potrošača u Srbiji ne zna svoja prava, preciziraju predstavnici organizacija potrošača i ukazuju da još nisu doneta podzakonska akta za primenu Zakona o zaštiti potrošača, koji je na snazi od 1. januara. Potrošači ne znaju koje od 69 organizacija potrošača imaju ovlašćenje da zastupaju njihove interese pred vlastima. Svi nedostaci u primeni Zakona o zaštiti potrošača će biti brzo i efikasno otklonjeni. Medijacija u sudskim sporovima između građana i trgovaca je vrlo važna u zaštiti prava potrošača u Srbiji, jer sporovi mogu biti dugotrajni i vrlo skupi. Samo dobro informisan potrošač može da doprinese razvoju konkurentnosti i tržišta.

Potrošači ne poznaju svoja pravaVeliki broj građana još uvek ne zna svoja prava potrošačka, ukazali predstavnici specijalizovanih organizacija, povodom Svetskog dana prava potrošača. Medijacija u sporovima između potrošača i trgovaca vrlo važan instrument zaštite, istakao ministar trgovine Dušan Petrović.

Predstavnici potrošačkih organizacija jednodušno su ocenili da građani ne poznaju svoja potrošačka prava.

Više od 80 odsto potrošača u Srbiji ne zna svoja prava, preciziraju predstavnici organizacija potrošača i ukazuju da još nisu doneta podzakonska akta za primenu Zakona o zaštiti potrošača, koji je na snazi od 1. januara.

Predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov konstatovala je da potrošači ne znaju koje od 69 organizacija potrošača imaju ovlašćenje da zastupaju njihove interese pred vlastima.

Povodom Svetskog dana prava potrošača, ministar trgovine i poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da će svi nedostaci u primeni Zakona o zaštiti potrošača biti brzo i efikasno otklonjeni.

Prema njegovim rečima, medijacija u sudskim sporovima između građana i trgovaca je vrlo važna u zaštiti prava potrošača u Srbiji, jer sporovi mogu biti dugotrajni i vrlo skupi.

"Samo dobro informisan potrošač može da doprinese razvoju konkurentnosti i tržišta", zaključio je Petrović.

Na skupu u Privrednoj komori Srbije, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je da je ostvarivanje zaštite potrošača izuzetno značajan uslov za izgradnju tržišnog ambijenta privređivanja, uspostavljanje efikasne privredne strukture i brže i pravednije uređivanje odnosa na tržištu.

Obaveze na osnovu SSP

Srbija je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (2008), između ostalog, preuzela obavezu da obezbedi delotvornu zaštitu prava i interesa potrošača, posebno obavezu da regulisanjem i sprovođenjem vansudske zaštite obezbedi potrošačima pristup pravdi u slučaju spora, naglasio je Bugarin.

Oblast zaštite potrošača ne odnosi se samo na zaštitu privatnih interesa lica koja se pojavljuju kao potrošači, istakao je predsednik PKS-a, dodajući da zaštita tih prava doprinosi uspostavljanju efikasne i funkcionalne tržišne privrede, što je u direktnoj vezi i sa funkcionisanjem ukupnog društvenog i političkog sistema.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Ferenc Simon naglasio je da je zaštita potrošača u EU važno pitanje, kako zbog toga što je uključeno u sve segmente društva, tako i zbog toga što je Unija jedan od najvećih izvoznika u svetu.

Predstavnik EU je najavio da će uskoro započeti projekat "Jačanje zaštite potrošača u Srbiji", koji će EU finansirati sa 2,5 miliona evra.

Pomoćnik ministra trgovine Ljiljana Stanković podsetila je da su, pored formiranja Centra za zaštitu potrošača, u 2010. godine počela da rade i četiri regionalna centra: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Jagodini.

Najčešće pritužbe potrošača se, kako je navela, odnose na tehniku, mobilne telefone i sportsku obuću.

Skupu u Privrednoj komori Srbije prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, udruženja potrošača i trgovinskih kuća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik