Povećati izvoz struje iz Srbije

Bez autora
Jan 10 2011

Prema oceni Ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petra Škundrića, za Srbiju bi bilo korisno da učestvuje u izgradnji nuklearne elektrane “Belene” u Bugarskoj, jer bi joj to obezbedilo čistiju i jeftiniju energiju nego iz drugih izvora. Struja iz nuklearne elektrane “Belene” po jeftinijoj, noćnoj tarifi mogla bi da se iskoristi za punjenje reverzibilnih hidrocentrala. Resorno ministarstvo očekuje da će pored hidrocentrale “Bajina Bašta” biti podignuta i reverzibilna hidrocentrala “Bistrica” i na taj način poboljšaće se ukupna energetska stabilnost Srbije i povećaće se mogućnost izvoza struje. Srbija bi u tim uslovima mogla da izveze dva ili tri puta više struje nego sada. Ministar Škundrić je izjavio je da je Srbija principijelno prihvatila ponudu Bugarske da bude jedan od partnera u gradnji nuklearne elektrane “Belene”, ali se nije razgovaralo o visini i uslovima učešća.

Povećati izvoz struje iz SrbijePrema oceni Ministra rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Petra Škundrića, za Srbiju bi bilo korisno da učestvuje u izgradnji nuklearne elektrane “Belene” u Bugarskoj, jer bi joj to obezbedilo čistiju i jeftiniju energiju nego iz drugih izvora.

Struja iz nuklearne elektrane “Belene” po jeftinijoj, noćnoj tarifi mogla bi da se iskoristi za punjenje reverzibilnih hidrocentrala.

Resorno ministarstvo očekuje da će pored hidrocentrale “Bajina Bašta” biti podignuta i reverzibilna hidrocentrala “Bistrica” i na taj način poboljšaće se ukupna energetska stabilnost Srbije i povećaće se mogućnost izvoza struje. Srbija bi u tim uslovima mogla da izveze dva ili tri puta više struje nego sada.

Ministar Škundrić je izjavio je da je Srbija principijelno prihvatila ponudu Bugarske da bude jedan od partnera u gradnji nuklearne elektrane “Belene”, ali se nije razgovaralo o visini i uslovima učešća. Postignut je dogovor o tome da bugarska strana ponudi predloge i studiju izvodljivosti na bazi koje bi ekspertski tim iz Srbije uradio tehnološko-ekonomsku analizu opravdanosti učešća, u kojoj bi bio ocenjen i nivo učešća Srbije u izgradnji te nuklearne elektrane.

Rezerva koja je prisutna pri izgradnji nuklearnih elektrana uvek ostaje, bez obzira na to gde se one nalaze, a novim tehnološkim dostignućima rizici su svedeni na minimum, saopštio je ministar Škundrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik