Pravila za slobodno tržište struje

Bez autora
Dec 10 2013

Druga faza liberalizacije tržišta električne energije, koja počinje od 1. januara sledeće godine, važiće za 3.200 kupaca. To znači da će se na tržištu izvršiti kupoprodaja električne energije, koja odgovara četvrtini ukupno proizvedene struje u Srbiji, izjavio je danas direktor direkcije za distribuciju u EPS-u Željko Marković u pauzi javne rasprave o predlogu izmene Pravila o radu elektrodistributivnog sistema. Javnu raspravu o izmeni ovog dokumenta organizovale su JP Elektroprivreda i Privredna komora Srbije u okviru usklađivanja domaće regulative sa pravnim sistemom EU. Pravila o radu distributivnog sistema predstavljaju podzakonski akt uz Zakona o energetici, i to je obavezujući dokument. Srbija je preuzela obaveze ugovorom o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope da ima ovakva pravila, kojima će biti regulisane sve aktivnosti iz okvira rada distributivnog sistema.

Pravila za slobodno tržište strujeDruga faza liberalizacije tržišta električne energije, koja počinje od 1. januara sledeće godine, važiće za 3.200 kupaca. To znači da će se na tržištu izvršiti kupoprodaja električne energije, koja odgovara četvrtini ukupno proizvedene struje u Srbiji, izjavio je danas direktor direkcije za distribuciju u EPS-u Željko Marković u pauzi javne rasprave o predlogu izmene Ppravila o radu elektrodistributivnog sistema.

Javnu raspravu o izmeni ovog dokumenta organizovale su JP Elektroprivreda i Privredna komora Srbije (PKS) u okviru usklađivanja domaće regulative sa pravnim sistemom EU.

Pravila o radu distributivnog sistema predstavljaju podzakonski akt uz Zakona o energetici, i to je obavezujući dokument, rekao je Dragoslav Cicović iz EPS-a. On je ukazao da je Srbija preuzela obaveze ugovorom o Energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope da ima ovakva pravila, kojima će biti regulisane sve aktivnosti iz okvira rada distributivnog sistema.

Izmene Pravila, rekao je Cicović, odnose se na problematiku priključenja elektrana na distributivni sistem i profil potrošnje električne energije za odgovarajuće kategorije kupaca koji nisu u sistemu daljinskog merenja i očitavanja, a koji će u skladu sa Zakonom od 1. januara 2014. godine nabavljati električnu energiju na slobodnom tržištu. U okviru tih pravila EPS je dao i predloge za kategorije kupaca koji nisu u sistemu daljinskog merenja i očitavanja, čime je kompanija odgovorila pravilima slobodnog i nediskriminatornog tržišta električne energije, saopšteno je iz PKS.

Željko Marković je pozvao sve kupce koji izlaze na tržište da do 31. decembra 2013. sklope ugovor o snabdevanju sa nekim od snabdevača, kako bi izbegli napajanje strujom preko rezevnog snabdevača, koje je daleko skuplje od regularnog snabdevanja. On je podsetio da su u prvoj fazi liberalizacije tržišta struje u Srbiji, koja je stupila na snagu od početka ove godine, na tržište izašla 23 kupca na visokom naponu.

EPS je, zbog liberalizacije tržišta, već osnovao preduzeće "EPS snabdevanje", koje će biti jedan od snabdevača na tržistu struje, a do kraja ove godine biće usvojena i Pravila o radu distributivnog sistema, što će omogućiti normalno funkcionisanje tog tržišta. Osim toga, do Nove godine će biti uspostavljen registra balansne odgovornosti, neophodan za operatore distributivnog sistema, kazao je Marković. On je ukazao i na formiranje jednog disributivnog sistema, umesto dosadašnjih pet, što je neophodno da bi se došlo do jedinstvenih tarifa za sve potrošače, što će biti regulisano izmenama Zakona o energetici, koje se pripremaju. Očekujemo da ćemo na taj način doći do jedinstvenih tarifa za sve učesnike na tržištu, dodao je Marković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik