Prednosti i mane penzionih fondova i životnog osiguranja

Bez autora
Sep 05 2011

Sve je veći broj građani koji postaju svesni toga da sami moraju da se pobrinu kako bi se obezbedili za stare dane. Stoga raste broj onih koji uplaćuju dodatni novac u penzione fondove ili osiguranja. Ipak, da bi znali koja je odluka za vas najbolja, potrebno je da znate njihove prednosti i mane. Prednost ove vrste ulaganja je ta što novac mogu da uplaćuju i nezaposleni. Uplate ne moraju biti striktne što se tiče redovnosti i sume, već se može izdvajati po mogućnostima. Ukoliko se desi da građanin prekine sa uplatama, uplatilac ne gubi pravo na penziju. Koje su razlike između životnog osiguranja i privatne penzije? Kod životnog osiguranja isplata se vrši na osnovu unapred određenog načina uplate i dogovorene premije osiguranja. Kod dobrovoljnih penzionih fondova mesečno ili periodično se uplaćuje novac na lični račun u fondu, a suma se isplaćuje posle 53. godine. Pored uplaćenog iznosa ukupna raspoloživa suma se uvećava i za prihode od investiranja fonda. Prednost ulaganja u osiguranje je u tome što osiguravajuća društva preuzimaju rizik ulaganja za svoje klijente i oni po isteku polise dobijaju ugovorenu osiguranu sumu uz pripisanu dobit.

Prednosti i mane penzionih fondova i životnog osiguranjaSve je veći broj građani koji postaju svesni toga da sami moraju da se pobrinu kako bi se obezbedili za stare dane.

Stoga raste broj onih koji uplaćuju dodatni novac u penzione fondove ili osiguranja. Ipak, da bi znali koja je odluka za vas najbolja, potrebno je da znate njihove prednosti i mane.

Prednost ove vrste ulaganja je ta što novac mogu da uplaćuju i nezaposleni. Uplate ne moraju biti striktne što se tiče redovnosti i sume, već se može izdvajati po mogućnostima. Ukoliko se desi da građanin prekine sa uplatama, uplatilac ne gubi pravo na penziju.

Koje su razlike između životnog osiguranja i privatne penzije?

"Kod životnog osiguranja isplata se vrši na osnovu unapred određenog načina uplate i dogovorene premije osiguranja. Kod dobrovoljnih penzionih fondova mesečno ili periodično se uplaćuje novac na lični račun u fondu, a suma se isplaćuje posle 53. godine. Pored uplaćenog iznosa ukupna raspoloživa suma se uvećava i za prihode od investiranja fonda. Prednost ulaganja u osiguranje je u tome što osiguravajuća društva preuzimaju rizik ulaganja za svoje klijente i oni po isteku polise dobijaju ugovorenu osiguranu sumu uz pripisanu dobit", objašnjava portal osiguranje.online.rs.

Prednost ulaganja u dobrovoljne penzione fondove je to što je zasnovano na dobrovoljnosti u smislu visine i učestalosti uplata. Prilikom pristupanja fondu plaća se naknada za uplatu, kao i naknada za upravljanje.
Pri odabiru fonda bitno je razmotriti kretanje vrednosti investicione jedinice fonda, minimalni iznos doprinosa koji se može uplaćivati, uslove za učlanjenje u fond, prinose fonda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik