Prekvalifikacijom do novog posla

Bez autora
Jul 09 2012

U Srbiji sve više nezaposlenih želi da promeni zanimanje, kako bi povećali šanse za dobijanje radnog mesta, a prema procenama NSZ, trećinu onih koji se prekvalifikuju čeka posao. Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno na posao čeka oko 700 kulturoloških tehničara, oko 4.000 daktilografa, 20.000 ekonomista i još toliko gimnazijalaca. Imajući u vidu veliki broj nezaposlenih iz ovih zanimanja, NSZ će do kraja godine organizovati 47 različitih obuka koje će pomoći nezaposlenima da postanu konkurentni na tržištu rada. Podaci Sektora za zapošljavanje NSZ su da su na evidenciji iz onih obrazovnih profila koji se uopšte "ne proizvode" već čitavu deceniju, pa čak i dve. Mahom je reč o starijim radnicima, koji su već u godinama kada ne žele da se dodatno obrazuju i steknu nova modernija zvanja. Prekvalifikacije, kako pokazuju iskustva Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavljaju za njih jedini način da se u skorije vreme zaposle i tako zarade platu.

Prekvalifikacijom do novog poslaU Srbiji sve više nezaposlenih želi da promeni zanimanje, kako bi povećali šanse za dobijanje radnog mesta, a prema procenama NSZ, trećinu onih koji se prekvalifikuju čeka posao.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno na posao čeka oko 700 kulturoloških tehničara, oko 4.000 daktilografa, 20.000 ekonomista i još toliko gimnazijalaca.

Imajući u vidu veliki broj nezaposlenih iz ovih zanimanja, NSZ će do kraja godine organizovati 47 različitih obuka koje će pomoći nezaposlenima da postanu konkurentni na tržištu rada, objavljeno je u najnovijem broju lista "Poslovi".

Podaci Sektora za zapošljavanje NSZ su da su na evidenciji iz onih obrazovnih profila koji se uopšte "ne proizvode" već čitavu deceniju, pa čak i dve.

"Mahom je reč o starijim radnicima, koji su već u godinama kada ne žele da se dodatno obrazuju i steknu nova modernija zvanja. Prekvalifikacije, kako pokazuju iskustva Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavljaju za njih jedini način da se u skorije vreme zaposle i tako zarade platu`, objasnila je načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ Nevena Letić.

"Plan nam je da obučimo oko 1000 nezaposlenih kroz razne programe prekvalifikacija, ali i da kroz program "Druga šansa", za opismenjavanje odraslih organizujemo još 28 različitih kurseva za 621 kandidata, naglašavaju u NSZ.

Na osnovu predloga o deficitarnim zanimanjima, koji su odražavali potrebe lokalnih tržišta rada, NSZ je tokom prošle godine organizovala obuke za 1.617 nezaposlenih.

Najviše ih je obuhvaćeno obukama za autodijagnostičare, vođenje poslovnih knjiga i računovođe, gerontodomaćice, metaloglodače i metalostrugare, poslovne sekretare, servisere računara, kao i servisere gasnih instalacija i sistema grejanja.

Na zahtev poslodavaca u obuke su uključena 1.604 kandidata, a najzastupljenije su bile obuke iz tekstilstva i kožarstva (32,17 odsto), elektrotehnike (29,97 odsto) i poljoprivrede i proizvodnje i prerade hrane (11,49 odsto).

Određeni broj obuka iz prethodne godine i dalje je u fazi realizacije, a efekti se prate u periodu od šest meseci, pa će učinak biti poznat tek sredinom ove godine.

Prekvalifikacija danas ima poseban značaj i važnost, s obzirom na dinamičnost tržišta rada i ubrzani tehnološko-tehnički razvoj.

U tom pravcu, danas je prekvalifikacija češća i uobičajenija pojava u odnosu na ranije periode.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik