Pripremljen povoljan program podsticaja za stočare

Bez autora
Feb 03 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić obišao je danas farmu ovaca i koza na Deliblatskoj peščari koja broji približno 500 grla, a koja prethodnih dana, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nije bila snabdevena koncentrovanom hranom. Glamočić je tom prilikom rekao da je zadovoljan izgledom stada ovaca i koza, kao i time što vlasnik poštuje sva pravila držanja životinja. On je naveo da je Deliblatska peščara primer postojanja višestruke koristi od očuvanja prirodnih resursa, jer se ishranom stoke u isto vreme čuva prostor od korova i šikara, i proizvodi zdravo i jeftinije meso. Ministarstvo, kako je objasnio, raspolaže detaljnim pregledom pašnjaka na kojima bi stočari mogli da proizvode kvalitetan tovni podmladak, jaganjce i telad.

Pripremljen povoljan program podsticaja za stočareMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić obišao je danas farmu ovaca i koza na Deliblatskoj peščari koja broji približno 500 grla, a koja prethodnih dana, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nije bila snabdevena koncentrovanom hranom.

Glamočić je tom prilikom rekao da je zadovoljan izgledom stada ovaca i koza, kao i time što vlasnik poštuje sva pravila držanja životinja.

On je naveo da je Deliblatska peščara primer postojanja višestruke koristi od očuvanja prirodnih resursa, jer se ishranom stoke u isto vreme čuva prostor od korova i šikara, i proizvodi zdravo i jeftinije meso.

Ministarstvo, kako je objasnio, raspolaže detaljnim pregledom pašnjaka na kojima bi stočari mogli da proizvode kvalitetan tovni podmladak, jaganjce i telad.

U tom pravcu kreirali smo i podsticaje za stočare, tako da će oni koji uzgajaju ovce i koze koje su umatičene umesto dosadašnjih 4.000 dobijati 7.000 dinara, dok će za svako isporučeno jagnje klanici imati još 2.000 dinara, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, u pripremljenom programu subvencionisanih kamata za nabavku priplodnih i tovnih grla kamatna stopa će iznositi svega 4 odsto za period od tri godine, uz godinu dana mirovanja otplate.

Stočari, ukoliko žele da se ozbiljno bave ovim poslom, imaju priliku da krenu u obnavljanje ili proširenje svojih zapata, poručio je Glamočić.

Vlasnik farme Aleksandar Radojević iz Kovina za svoje stado koristi ispašu na livadama peščare tokom cele godine, a zimu dočekuje sa dovoljno kabaste hrane, dok zrnasta hraniva doprema povremeno.

Takođe, ovo je jedna od retkih farmi koja za ovakvu ispašu ima ugovor i poštuje sva pravila u vezi sa zaštitom prirode.

Delegacija resornog ministarstva danas je uručila Radojeviću poklon u vidu koncentrovane hrane, dok se Mesna zajednica Deliblato angažovala na tome da put do farme postane prohodan.

Na ovom prostoru postoji i stado od 35 goveda podolske rase koja se slobodno kreću, kao i divljač kojom je peščara veoma bogata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik