Privatne robne marke sve češća alternativa brendovima

Bez autora
Sep 06 2011

Iako su se pojavili kao jeftina zamena za skuplje brendove velikih imena, privatne robne marke postale su im kvalitetna alternativa. Trgovinski lanci na taj način nude gotovo sve artikle koji se proizvode i distribuiraju, a najveće intresovanje je u oblasti prehrane i kućne hemije. Istraživanja u Nemačkoj pokazuju da je kvalitet privatnih robnih marki često bolji nego kod svetski poznatih brednova, a takva slika treba da se vidi i u Srbiji. Oni insistiraju na poštovanju Pravilnika o pakovanju i označavanju proizvoda, ali i novijih direktiva Evropske unije koje pored ostalog traže i obavezno ispisivanje zemlje porekla. Pored toga postoji obaveza da se istakne količina kalorija, kao i sadržaj masti, ugljenih hidrata, belančevina, soli i šećera. Sve dok trgovinski lanci to ne poštuju ili ne donesu Asocijacija potrošača Srbije ne može biti zadovoljna, ali ide se ka tome. Poslednjih godina, posebno u Evropi, zabeležen je znatan porast prodaje privatnih robnih brendova, pre svega u marketima u kojima je čak 45 % takvih proizvoda. Informisanost potrošača, ali i slaba kupovna moć, razlozi su zbog kojih oni i kod nas postaju sve popularniji.

Privatne robne marke sve češća alternativa brendovimaIako su se pojavili kao jeftina zamena za skuplje brendove velikih imena, privatne robne marke postale su im kvalitetna alternativa.

Trgovinski lanci na taj način nude gotovo sve artikle koji se proizvode i distribuiraju, a najveće intresovanje je u oblasti prehrane i kućne hemije.

"Artikle smo birali od naših dobavljača, imamo ih 54 i uglavnom su domaći. I proizvodi su uglavnom domaći i čine 85 % od ukupnog asortimana, a svakako da insistiramo na tome da oni prođu sve kontrole standarda pre nego što stignu u naše prodavnice", rekla je za RTV Vojvodine Jovana Mićić iz "Univereksporta".

Istraživanja u Nemačkoj pokazuju da je kvalitet privatnih robnih marki često bolji nego kod svetski poznatih brednova, kažu u Asocijaciji potršača Srbije i dodaju da takvu sliku žele da vide i u Srbiji.

Oni insistiraju na poštovanju Pravilnika o pakovanju i označavanju proizvoda, ali i novijih direktiva Evropske unije koje pored ostalog traže i obavezno ispisivanje zemlje porekla.

"Pored toga postoji obaveza da se istakne količina kalorija, kao i sadržaj masti, ugljenih hidrata, belančevina, soli i šećera. Sve dok trgovinski lanci to ne poštuju ili ne donesu mi ne možemo biti zadovoljni, ali ide se ka tome nadam se", naglasila je Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije.

Poslednjih godina, posebno u Evropi, zabeležen je znatan porast prodaje privatnih robnih brendova, pre svega u marketima u kojima je čak 45 % takvih proizvoda.

Informisanost potrošača, ali i slaba kupovna moć, razlozi su zbog kojih oni i kod nas postaju sve popularniji.

Upravo da bi se na tržištu održale samo one privatne robne marke čiji kvalitet cena verno prikazuje, neophodno je da ne dozvolimo da nam kriterijumi slabe koliko i novčanik. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik