Privreda Sombora beleži suficit godinama unazad

Bez autora
Mar 16 2011

Privreda oblasti koju pokriva Regionalna privredna komora Sombor u suficitu je već nekoliko godina unazad, sa ukupnom robnom razmenom od 311 miliona evra, 104 miliona evra uvoza i 207 miliona izvoza ostvarenim u prošloj godini. Ipak, ne moguo biti zadovoljni, jer suficit ne dolazi iz cele privrede, već ga ostvaruju kompanije kao što su "Fabrika akumulatora" u Somboru, "Šećerana" i "Jafa" iz Crvenke i "Apatinska pivara". Region koji čine četiri opštine - Sombor, Apatin, Odžaci i Kula, ima 215.000 stanovnika, 185.000 hektara obradivih površina i tri granična prelaza. Pretežno izvozi kukuruz i pšenicu. Trebalo bi da se izvoze poljoprivredni proizvodi, ali ne sirovine, već se treba usredsrediti na finalne proizvode, za šta su potrebni strateški partneri.

Privreda Sombora beleži suficit godinama unazadPrivreda oblasti koju pokriva Regionalna privredna komora Sombor u suficitu je već nekoliko godina unazad, sa ukupnom robnom razmenom od 311 miliona evra, 104 miliona evra uvoza i 207 miliona izvoza ostvarenim u prošloj godini, izjavila je predsednica RPK Sombor Tatjana Maglić.

"Ipak, ne možemo biti zadovoljni, jer suficit ne dolazi iz cele privrede, već ga ostvaruju kompanije kao što su "Fabrika akumulatora" u Somboru, "Šećerana" i "Jafa" iz Crvenke i "Apatinska pivara"", rekla je Maglić na sastanku direktora predstavništava Privredne komore Srbije u inostranstvu sa predstavnicima regionalne privrede u Somboru.

Taj sastanak predsednica Maglić nazvala je dodirnom tačkom, koja treba da pomogne da svako dobije šansu da ostvari željeni izvoz.

Region koji čine četiri opštine - Sombor, Apatin, Odžaci i Kula, ima 215.000 stanovnika, 185.000 hektara obradivih površina i tri granična prelaza. Pretežno izvozi kukuruz i pšenicu.

Prema njenim rečima trebalo bi da se izvoze poljoprivredni proizvodi, ali ne sirovine, već se treba usredsrediti na finalne proizvode, za šta su potrebni strateški partneri.

Ulje "Sunce" Sombor bilo je jedan od prepoznatljivih brendova , ali posle privatizacije svi resursi su odneti i postavlja se pitanje opstanka brenda, navela je Maglić.

Ona je pomenula još nekoliko neuspešnih privatizacija, koje su izvršene bez adekvatnog monitoringa, među kojima i firmu "Kamenko Gagrčin" koja je pre privatizacije od strane "Holcima" ostvarivala po nekoliko milijardi prihoda godišnje i zapošljavala 300 radnika, a sada zapošljava tek desetak radnika sa neizvesnom sudbinom proizvodnje.

I fabrika iz lanca "Zastava automobili" je obustavila proizvodnju i traži se strateški partner.

Za razliku od neuspešnih privatizacija, fabriku akumulatora privatizovao je "Farmakom" iz Šapca i ona sada uspešno posluje i izvozi na svetska tržišta, rekla je Maglić, predstavljajući privredu regiona.

U domenu proizvodnje i prerade tekstila i kože, u regionu posluju mnoge firme, neke sa velikim problemima ili pred stečajem, dok fabrika "Kalcedonija", nastala kao grinfild investicija, zapošljava 350 radnica i celokupni program izvozi.

Predsednica RPK posebno je istakla značaj preduzetničkog sektora, naglasivši da su zanatske radnje iznele privredu kriznih godina, kojih je kod nas više nego u svetu.

Okupljene privrednike pozdravio je potpredsednik PKS Mihailo Vesović, a zatim su specifičnosti tržišta i aktuelna kretanja na njima predstavili direktori predstavništava PKS - Vera Vidović u Beču, Gordana Zrnić u Briselu, Vesna Pakaj u Parizu, Milanka Vučić u Frankfurtu, Janko Đurić u Moskvi, Željko Erceg u Kijevu i pomoćnik direktora predstavništva u Milanu Ratko Ignjatović.

Oni su potom obavili bilateralne razgovore sa privrednicima, a zatim su posetili Fabriku akumulatora u Somboru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik