Problem prezentacije bh. turizma i viza mora se riješiti

Bez autora
May 18 2014

Panelom posvećenim turizmu okončan je 5. Sarajevo Business Forum. Aabed Al-Zeera iz International Investment Bank Bahrain, kazao je kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast arapskih turista u BiH. On je istakao da je glavna prepreka i ono što odbija arapske turiste od BiH, sam dolazak u Sarajevo. Rekao je da turisti iz pomenutog dijela svijeta bivaju rezignirani kada saznaju da moraju potrošiti šest ili više sati presjedajući kako bi stigli do Sarajeva. U ime Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Dragana Đurica predstavila je regionalne potencijle u turizmu. U ime Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Marko Čanović predstavio je trenutnu situaciju crnogorskog turizma. Također je govorio o investicijama te onome što je njegova zemlja uradila kako bi privukla ulagače. Avdo Rapa, iz Privredne komore FBiH, također je predstavio aktuelnu situaciju bh. turizma te potencijale koje BiH ima u ovoj grani privrede.

Problem prezentacije bh. turizma i viza mora se riješitiPanelom posvećenim turizmu okončan je 5. Sarajevo Business Forum...

Aabed Al-Zeera iz International Investment Bank Bahrain, kazao je kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast arapskih turista u BiH. On je istakao da je glavna prepreka i ono što odbija arapske turiste od BiH, sam dolazak u Sarajevo. Rekao je da turisti iz pomenutog dijela svijeta bivaju rezignirani kada saznaju da moraju potrošiti šest ili više sati presjedajući kako bi stigli do Sarajeva.

U ime Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Dragana Đurica predstavila je regionalne potencijle u turizmu.

U ime Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Marko Čanović predstavio je trenutnu situaciju crnogorskog turizma. Također je govorio o investicijama te onome što je njegova zemlja uradila kako bi privukla ulagače.

Avdo Rapa, iz Privredne komore FBiH, također je predstavio aktuelnu situaciju bh. turizma te potencijale koje BiH ima u ovoj grani privrede.

Generalni direktor Turkish Airlinesa za BiH Ahmed Salih Kansu kazao je kako je BiH veoma interesantna turistička destinacija, no da glavni problem predstavljaju nedovoljna promocija turističkih destinacija i problem sa vizama koje turisti imaju u slučajevima kada žele putovati u BiH. On je kazao kako je nužno da bh. vlasti ozbiljno porade na tome kako bi riješili ove probleme.

Peti Sarajevo Business Forum završen je obraćanjem ministra energetike rudarstva i industrije FBiH Erdala Trhulja i direktora BBI banke Amera Bukvića.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik